ciasto chlebowe bez drożdży

świetny przepis na domowy chleb. Gotuj szybko i smacznie! Nie jestem fanem chleba kupionego w sklepie. Ostatnio jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Dlatego chleb mamy w domu, głównie własnego przygotowania. Ten przepis został szpiegowany w filmie V. G. Żdanova" chleb powszedni & quot;. Bez drożdży okazuje się bardzo smaczny, a taki chleb nie szkodzi zdrowiu.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 81 % 35 g
180 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 21 h

najpierw przygotuj zakwas:

1. Bierzemy żyto i napełniamy je wodą. Ziarna należy przykryć polietylenem i poczekać, aż wykiełkują. Po dniu zmieniamy wodę.
2. Kiedy żyto wykiełkuje (zwykle zajmuje to dwa dni), należy je zmielić.
3. Dodaj do niego mąkę, cukier i wodę (potrzebujesz tyle płynu, aby masa przypominała gęstą śmietanę w konsystencji).
4. Dobrze wymieszaj, umieść pojemnik na czymś ciepłym. Wystarczy bateria. Tym razem zakwas, jeśli jest przykryty, lepiej gazą. Kiedy jest kwaśny, można go użyć.
5. Teraz zagniatamy zakwas, dla którego musisz wziąć łyżkę kwaśnej mieszanki, dodać do niej mąkę pszenną i żytnią, cukier. Dodaj wodę-tyle, aby zakwas był jak dość gęsta śmietana.
6. Pozostaw zakwas na noc.

teraz gotujemy bezpośrednio ciasto:

1. Przesiej mąkę do pojemnika, dodaj cukier i część zakwasu (resztę można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień).
2. Wlać wodę i mleko, dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na dwie lub trzy godziny, aby pasował.
3. Nasmaruj formę do pieczenia chleba oliwą z oliwek, przenieś do niej ciasto, wypełniając do połowy.
4. Pozostaw ciasto w formie na noc.

używamy ciasta zgodnie z przeznaczeniem.

powodzenia w robieniu pysznego chleba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żyto (całe ziarno) - 334   kcal/100g
  • Mąka żytnia pełnoziarnista - 357   kcal/100g
  • Średnia mąka żytnia - 350   kcal/100g
  • Ciemna mąka żytnia - 327   kcal/100g
  • Kasza Żytnia - 354   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy