skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj zakwas:
1. Bierzemy żyto i napełniamy je wodą. Ziarna należy przykryć polietylenem i poczekać, aż wykiełkują. Po dniu zmieniamy wodę.
2. Kiedy żyto wykiełkuje (zwykle zajmuje to dwa dni), należy je zmielić.
3. Dodaj do niego mąkę, cukier i wodę (potrzebujesz tyle płynu, aby masa przypominała gęstą śmietanę w konsystencji).
4. Dobrze wymieszaj, umieść pojemnik na czymś ciepłym. Wystarczy bateria. Tym razem zakwas, jeśli jest przykryty, lepiej gazą. Kiedy jest kwaśny, można go użyć.
5. Teraz zagniatamy zakwas, dla którego musisz wziąć łyżkę kwaśnej mieszanki, dodać do niej mąkę pszenną i żytnią, cukier. Dodaj wodę-tyle, aby zakwas był jak dość gęsta śmietana.
6. Pozostaw zakwas na noc.
teraz gotujemy bezpośrednio ciasto:
1. Przesiej mąkę do pojemnika, dodaj cukier i część zakwasu (resztę można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień).
2. Wlać wodę i mleko, dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na dwie lub trzy godziny, aby pasował.
3. Nasmaruj formę do pieczenia chleba oliwą z oliwek, przenieś do niej ciasto, wypełniając do połowy.
4. Pozostaw ciasto w formie na noc.
używamy ciasta zgodnie z przeznaczeniem.
powodzenia w robieniu pysznego chleba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żyto (całe ziarno) - 334 kcal/100g
- Mąka żytnia pełnoziarnista - 357 kcal/100g
- Średnia mąka żytnia - 350 kcal/100g
- Ciemna mąka żytnia - 327 kcal/100g
- Kasza Żytnia - 354 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g