chipsy ziemniaczane w kuchence mikrofalowej

ulubiony przysmak w domu! Dla wielu frytki znajdują się na liście zakazu ze względu na ich szkodliwość. Ale domowe chipsy to zupełnie inna sprawa i czasami możesz się nimi cieszyć (przynajmniej sobie na to pozwalam). I możesz je ugotować w kuchence mikrofalowej!
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 53 % 16 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 35 min

1. Obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i kroimy tak cienko, jak to możliwe - bezpośrednio na półprzezroczyste talerze (im cieńsze, tym lepsze i smaczniejsze będzie gotowe danie).
2. Napełnij płytki ziemniaczane wodą i pozostaw do namoczenia na półtorej do dwóch godzin.
3. Następnie rozkładamy ręcznik na powierzchni roboczej, układamy ziemniaki w 1 warstwie, pozostawiamy do wyschnięcia.
4. Następnie włóż ziemniaki do miski, dodaj sól, paprykę, zioła prowansalskie, wlej olej. Wymieszaj, równomiernie rozprowadzając przyprawy na wszystkich talerzach.
5. Wyłóż naczynie mikrofalowe pergaminem i ułóż kawałki ziemniaków w 1 warstwie. Gotuj ziemniaki z maksymalną mocą przez 3 minuty, po czym Odwróć chipsy i gotuj ponownie przez 3 minuty.
6. Gotowe chipsy układamy w misce. Nadal przygotowujemy wszystkie ziemniaki partia po partii.

gotowe, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy