skład / składniki
metoda gotowania
1. Obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i kroimy tak cienko, jak to możliwe - bezpośrednio na półprzezroczyste talerze (im cieńsze, tym lepsze i smaczniejsze będzie gotowe danie).
2. Napełnij płytki ziemniaczane wodą i pozostaw do namoczenia na półtorej do dwóch godzin.
3. Następnie rozkładamy ręcznik na powierzchni roboczej, układamy ziemniaki w 1 warstwie, pozostawiamy do wyschnięcia.
4. Następnie włóż ziemniaki do miski, dodaj sól, paprykę, zioła prowansalskie, wlej olej. Wymieszaj, równomiernie rozprowadzając przyprawy na wszystkich talerzach.
5. Wyłóż naczynie mikrofalowe pergaminem i ułóż kawałki ziemniaków w 1 warstwie. Gotuj ziemniaki z maksymalną mocą przez 3 minuty, po czym Odwróć chipsy i gotuj ponownie przez 3 minuty.
6. Gotowe chipsy układamy w misce. Nadal przygotowujemy wszystkie ziemniaki partia po partii.
gotowe, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g