ciasto drożdżowe na bułkę z nadzieniem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
hodujemy drożdże, a do tego wkładamy je do miski i napełniamy podgrzanym mlekiem. Mieszać.
rozpuść masło (jestem przyzwyczajony do robienia tego w kuchence mikrofalowej), dodaj je do miski z drożdżami. Tutaj przesiej mąkę i dodaj cukier. Zagnieść ciasto. Zagniataj ciasto przez około 10 minut-powinno być miękkie i elastyczne.
opłucz rodzynki i dodaj do ciasta, ponownie zagniataj, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki.
teraz przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 1,5 godziny.
gotowe ciasto można wykorzystać do przygotowania nadziewanych bułek i innych wypieków.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g