skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz głęboką miskę, wlej suche drożdże, cukier i sól, wymieszaj i wlej szklankę ciepłej wody. Ponownie dobrze wymieszaj, przykryj serwetką i pozostaw, aż utworzy się Piankowa "Czapka". Zajmie to około pół godziny.
wlej wstępnie podgrzane mleko, szklankę ciepłej wody, olej roślinny do osobnej miski, przesiej tutaj połowę mąki. Powstałą mieszaninę dokładnie wymieszaj łyżką i wlej zakwas drożdżowy. Przesiać resztę mąki i zagnieść ciasto. Okaże się niezbyt gruby, trochę lepki. Przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw na 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu. Czasami skracam czas osiadania ciasta drożdżowego, używając specjalnego trybu multicookera, ale oczywiście nie jest to konieczne.
po upływie określonego czasu ciasto powinno się zmieścić i zwiększyć rozmiar. Delikatnie ugniataj, kładąc go na stole lekko sproszkowanym mąką. Zwijamy się w kulkę i owijamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki.
po leżeniu na zimno przez 40 minut ciasto będzie gotowe.
zacznij gotować Biel, ciesz się gotowym rezultatem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g