skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy zakwas. Mąkę żytnią wlewa się ciepłą wodą i umieszcza na jeden dzień w ciepłym miejscu. Robimy to również dzień później drugiego dnia, trzeciego i czwartego, dodając mąkę i wodę. Gdy zakwas jest gotowy (okazuje się, piątego dnia), bierzemy część do ciasta (200 g), resztę wkładamy do lodówki (nie dłużej niż tydzień).
Połącz zakwas z ciepłą wodą i dobrze wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę (oba rodzaje), nasiona, sól i cukier. Zagnieść ciasto.
ciasto miesza się przez około pół godziny z dodatkiem mąki. Na początku trudno jest ugniatać, jak to często bywa w przypadku ciasta. W dalszej części procesu ugniatanie staje się łatwiejsze. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego zaokrąglony chleb (jeden duży lub nieco mniejszy) i przykryj szmatką. Umieść w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie możesz upiec pyszny chleb.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g