ciasto na zakwasie chlebowym

świetny przepis dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez chleba! Ten przepis narodził się podczas eksperymentów. Stopniowo próbując różnych proporcji produktów, osiągnąłem niesamowity wynik. W każdym razie wszyscy, którzy próbowali chleba, byli zadowoleni. A krewni mają chleb według tego przepisu na ogół najbardziej ukochany.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 81 % 29 g
158 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 3 h 40 min

na początek przygotowujemy zakwas. Mąkę żytnią wlewa się ciepłą wodą i umieszcza na jeden dzień w ciepłym miejscu. Robimy to również dzień później drugiego dnia, trzeciego i czwartego, dodając mąkę i wodę. Gdy zakwas jest gotowy (okazuje się, piątego dnia), bierzemy część do ciasta (200 g), resztę wkładamy do lodówki (nie dłużej niż tydzień).

Połącz zakwas z ciepłą wodą i dobrze wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę (oba rodzaje), nasiona, sól i cukier. Zagnieść ciasto.

ciasto miesza się przez około pół godziny z dodatkiem mąki. Na początku trudno jest ugniatać, jak to często bywa w przypadku ciasta. W dalszej części procesu ugniatanie staje się łatwiejsze. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego zaokrąglony chleb (jeden duży lub nieco mniejszy) i przykryj szmatką. Umieść w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie możesz upiec pyszny chleb.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy