aby prawidłowo przygotować ciasto na bułki, warto zdecydować, który przepis jest preferowany. Wybór jest szeroki: z drożdżami i bez, biszkopt, krem, Puff, przaśny, maślany, piaskowy. Jeśli wybór zostanie dokonany na korzyść klasycznego biszkoptu, ugniatanie ciasta rozpoczyna się od ubijania jajek z cukrem w bujną pianę. Aby uzyskać najlepszy efekt, białka i żółtka są ubijane osobno, a następnie mieszane. Mąkę należy przesiać, aby wzbogacić tlen i zwiększyć przewiewność przyszłych wypieków. Dla niezawodności dodaj sodę lub proszek do pieczenia (oba są możliwe).
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto na bułkę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
równie klasyczną opcją jest ciasto drożdżowe z makiem. Musi podejść co najmniej dwa razy. Mak nie jest dodawany do ciasta, jest to nadzienie, które jest gotowane na parze z wrzącą wodą, a następnie mieszane z cukrem. Zawsze dobrze jest mieć pod ręką przepis na ciasto na bułkę, odpowiedni na każdą okazję.
goście z pewnością docenią, jeśli zostaną potraktowani aromatyczną bułką z mięsem lub grzybami. Aby przygotować ciasto na niesłodzone bułki, możesz użyć przepisów na ciasto przaśne lub francuskie. Odpowiedni jest również piasek i krem. Cukier w nich, jeśli zostanie dodany, to całkowicie kropla. Ciasto powinno być elastyczne, dobrze się rozwałkować, ponieważ piecze się je w jednej warstwie wielkości blachy do pieczenia. Bułkę należy skręcić na gorąco, w przeciwnym razie ciasto rozpadnie się po ostygnięciu.
pięć najszybszych przepisów na ciasto na bułkę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto na słodką bułkę | 20 min | 244 | +50 |
ciasto biszkoptowe z kakao | 25 min | 211 | +27 |
ciasto biszkoptowe na bułkę | 27 min | 222 | +29 |
ciasto na bułkę z dżemem | 30 min | 188 | +27 |
ciasto filo na strudel | 40 min | 269 | +33 |
spróbuj zrobić ciasto na bułkę na kefirze bez drożdży. Może być płynny, o konsystencji przypominającej rozcieńczoną śmietanę lub nieco grubszy. Dobrą rzeczą jest to, że może wypełnić dokładnie dowolny odpowiedni kształt, nie trzeba go zwijać ani wyrównywać. A kuchnia będzie czystsza, ponieważ nie musisz bawić się mąką.