ciasto filo na strudel
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
rozbij jajko do małego pojemnika, dodaj sól i cukier, wlej ocet i olej roślinny. Wlej ciepłą wodę do powstałej mieszaniny, wymieszaj.
przesiej mąkę do osobnej miski, wlej przygotowaną mieszaninę, zagniataj miękkie ciasto.
pozwól ciastu leżeć przez 10 minut.
teraz rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i zacznij nim "grać": rozciągnij zarówno na stole, jak i na wadze, podnieś krawędzie do góry, rozciągając do bardzo cienkiego stanu (Jeśli ciasto nagle gdzieś pęknie, nie jest straszne).
rozwałkowaną warstwę ciasta smarujemy roztopionym masłem, podwajamy i ponownie smarujemy. Ponownie podwoić. Na tym etapie możesz ułożyć swoje ulubione nadzienie i uformować strudel.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g