ciasto filo na strudel

nie kupuj więcej ciasta filo - zrób to sam! W rzeczywistości cały proces jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Spróbujmy!
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 72 % 41 g
269 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

rozbij jajko do małego pojemnika, dodaj sól i cukier, wlej ocet i olej roślinny. Wlej ciepłą wodę do powstałej mieszaniny, wymieszaj.

przesiej mąkę do osobnej miski, wlej przygotowaną mieszaninę, zagniataj miękkie ciasto.

pozwól ciastu leżeć przez 10 minut.

teraz rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i zacznij nim "grać": rozciągnij zarówno na stole, jak i na wadze, podnieś krawędzie do góry, rozciągając do bardzo cienkiego stanu (Jeśli ciasto nagle gdzieś pęknie, nie jest straszne).

rozwałkowaną warstwę ciasta smarujemy roztopionym masłem, podwajamy i ponownie smarujemy. Ponownie podwoić. Na tym etapie możesz ułożyć swoje ulubione nadzienie i uformować strudel.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy