ciasto drożdżowe na strudel jabłkowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przygotuj ciasto:
- połącz ciepłe mleko z cukrem i drożdżami, pozostaw do całkowitego rozpuszczenia drożdży, około 5 minut;
- dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw na 20 minut.
zagnieść ciasto:
- dodaj sól do ciasta, ubij jajka;
- wlej olej roślinny i resztę mąki;
- posmaruj ręce olejem roślinnym i zagnieść gładkie ciasto;
- pozostaw ciasto w misce, przykryte ręcznikiem, na 60 minut.
gdy ciasto wyrośnie, należy je ugniatać i ponownie wyrosnąć. Następnie możesz zacząć przygotowywać strudel.
gotuj w dobrym nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g