ciasto drożdżowe na strudel jabłkowy

Świetne ciasto drożdżowe! Gotuj z przyjemnością! Jeśli chcesz pyszne wypieki z dużą ilością nadzienia, możesz zrobić strudel! Oferuję przepis krok po kroku na cudowne ciasto drożdżowe, dzięki któremu strudel dosłownie rozpuści się w ustach.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 61 % 37 g
322 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

przygotuj ciasto:
- połącz ciepłe mleko z cukrem i drożdżami, pozostaw do całkowitego rozpuszczenia drożdży, około 5 minut;
- dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw na 20 minut.

zagnieść ciasto:
- dodaj sól do ciasta, ubij jajka;
- wlej olej roślinny i resztę mąki;
- posmaruj ręce olejem roślinnym i zagnieść gładkie ciasto;
- pozostaw ciasto w misce, przykryte ręcznikiem, na 60 minut.

gdy ciasto wyrośnie, należy je ugniatać i ponownie wyrosnąć. Następnie możesz zacząć przygotowywać strudel.

gotuj w dobrym nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy