francuskie ciasto drożdżowe na bułkę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Drożdże mielimy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem. Pozostaw na 5 minut.
2. Rozbij jajka do miski, przesiej mąkę, dodaj sól, wlej rozpuszczone drożdże.
3. Zagnieść strome ciasto.
4. Rozwałkuj ciasto na najcieńszą warstwę.
5. Wyjmujemy margarynę z zamrażarki, pocieramy 1/3 ciasta.
6. Ciasto składamy na pół, delikatnie zwijamy w warstwę o grubości 1 cm.
7. Robimy to samo i dalej (składamy i zwijamy), aż skończy się margaryna.
ciasto jest gotowe do użycia!
pyszne wypieki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g