kawior jabłkowo-warzywny od Rosika

domowe puste miejsce dla miłośników ostrych! Sos można jeść łyżkami i z czymkolwiek chcesz! Z serem, mięsem, rybą, a najsmaczniejsze jest z czarnym chlebem!
pantera331Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
66 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

wszystkie warzywa-owoce, z wyjątkiem czosnku, umyć, obrać, pokroić, wrzucić do blendera i zmielić na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
gotuj w rondlu na małym ogniu pod przykryciem, dodając tylko sól, około 1 godziny.
gdy trochę ostygnie, dodaj ocet, olej, wcześniej zmielony czosnek i cukier. Wymieszaj i ułóż w słoikach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy