ciasto na bułkę z makiem

udane ciasto na makową bułkę to gwarancja dobrej herbaty! Jest to interesująca opcja przygotowania ciasta francuskiego, które zawsze jest dobre. Uwielbiam wypieki z tego ciasta, ale bułka Makowa jest szczególnie smaczna. Spróbuj I ty!
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 53 % 33 g
349 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min
ten przepis jest interesujący, ponieważ najpierw przygotowuje się dwie różne masy ciasta, które są następnie łączone.

więc najpierw pierwsze ciasto:

- zetrzyj margarynę lub pokrój na kawałki;
- wymieszaj margarynę z przesianą mąką na drobną miękisz;
- uformuj bryłę z kruszonki margarynowo-mącznej;
- przykryj ręcznikiem i odstaw na bok.

przygotuj drugie ciasto:

- przesiej 3/4 żądanej objętości mąki do miski;
- posyp solą i polej sokiem z cytryny;
- wbij jajko do szklanki i dodaj zimną przegotowaną wodę prawie do góry, aby woda z jajkiem uzyskała 5/6 objętości szklanki;
- wymieszaj jajko z wodą i wyślij do mąki;
- zacznij mieszać mąkę z jajkiem najpierw łyżką, a następnie ugniataj rękami. Jeśli to konieczne, stopniowo dodawaj mąkę, ale pamiętaj-ciasto powinno być bardzo miękkie.

przystąp do łączenia dwóch mas testowych:

- rozwałkuj ciasto jajeczne w warstwę, niezbyt cienką, ale też nie grubą;
- na jego krawędzi połóż ciasto margarynowe i zawiń w jajko, jak w kopertę:
- wyślij ciasto do lodówki na 0,5 godziny, kładąc je szwem do dołu na talerzu posypanym mąką;
- rozwałkuj ciasto, ponownie zwiń w kopertę i wyślij do lodówki na 0,5 godziny;
- następnie ponownie rozwałkuj i zwiń ciasto, ponownie wstaw do lodówki na 0,5 godziny.

po ostatnich 30 minutach w lodówce ciasto jest gotowe do użycia.

upiecz i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy