ciasto na bułkę z makiem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
ten przepis jest interesujący, ponieważ najpierw przygotowuje się dwie różne masy ciasta, które są następnie łączone.
więc najpierw pierwsze ciasto:
- zetrzyj margarynę lub pokrój na kawałki;
- wymieszaj margarynę z przesianą mąką na drobną miękisz;
- uformuj bryłę z kruszonki margarynowo-mącznej;
- przykryj ręcznikiem i odstaw na bok.
przygotuj drugie ciasto:
- przesiej 3/4 żądanej objętości mąki do miski;
- posyp solą i polej sokiem z cytryny;
- wbij jajko do szklanki i dodaj zimną przegotowaną wodę prawie do góry, aby woda z jajkiem uzyskała 5/6 objętości szklanki;
- wymieszaj jajko z wodą i wyślij do mąki;
- zacznij mieszać mąkę z jajkiem najpierw łyżką, a następnie ugniataj rękami. Jeśli to konieczne, stopniowo dodawaj mąkę, ale pamiętaj-ciasto powinno być bardzo miękkie.
przystąp do łączenia dwóch mas testowych:
- rozwałkuj ciasto jajeczne w warstwę, niezbyt cienką, ale też nie grubą;
- na jego krawędzi połóż ciasto margarynowe i zawiń w jajko, jak w kopertę:
- wyślij ciasto do lodówki na 0,5 godziny, kładąc je szwem do dołu na talerzu posypanym mąką;
- rozwałkuj ciasto, ponownie zwiń w kopertę i wyślij do lodówki na 0,5 godziny;
- następnie ponownie rozwałkuj i zwiń ciasto, ponownie wstaw do lodówki na 0,5 godziny.
po ostatnich 30 minutach w lodówce ciasto jest gotowe do użycia.
upiecz i ciesz się!
więc najpierw pierwsze ciasto:
- zetrzyj margarynę lub pokrój na kawałki;
- wymieszaj margarynę z przesianą mąką na drobną miękisz;
- uformuj bryłę z kruszonki margarynowo-mącznej;
- przykryj ręcznikiem i odstaw na bok.
przygotuj drugie ciasto:
- przesiej 3/4 żądanej objętości mąki do miski;
- posyp solą i polej sokiem z cytryny;
- wbij jajko do szklanki i dodaj zimną przegotowaną wodę prawie do góry, aby woda z jajkiem uzyskała 5/6 objętości szklanki;
- wymieszaj jajko z wodą i wyślij do mąki;
- zacznij mieszać mąkę z jajkiem najpierw łyżką, a następnie ugniataj rękami. Jeśli to konieczne, stopniowo dodawaj mąkę, ale pamiętaj-ciasto powinno być bardzo miękkie.
przystąp do łączenia dwóch mas testowych:
- rozwałkuj ciasto jajeczne w warstwę, niezbyt cienką, ale też nie grubą;
- na jego krawędzi połóż ciasto margarynowe i zawiń w jajko, jak w kopertę:
- wyślij ciasto do lodówki na 0,5 godziny, kładąc je szwem do dołu na talerzu posypanym mąką;
- rozwałkuj ciasto, ponownie zwiń w kopertę i wyślij do lodówki na 0,5 godziny;
- następnie ponownie rozwałkuj i zwiń ciasto, ponownie wstaw do lodówki na 0,5 godziny.
po ostatnich 30 minutach w lodówce ciasto jest gotowe do użycia.
upiecz i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g