skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj orzechy:
- suszone orzechy laskowe w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 10 minut lub na patelni (ale bez smażenia);
- połóż orzechy na połowie czystego ręcznika, przykryj drugą połową i intensywnie pocieraj rękami;
- następnie usuń łuskane orzechy.
teraz orzechy należy zmielić, aby później łatwiej je zmielić na pastę. Można to zrobić wałkiem do ciasta lub młotkiem w ręczniku lub po prostu pokroić orzechy nożem.
przygotuj również arkusz pergaminu-nasmaruj go olejem roślinnym.
gotowanie karmelu:
- bierzemy naczynia z grubym dnem i podgrzewamy je;
- cienką warstwą wsypujemy cukier na dno;
- czekamy, aż cukier zacznie się topić i wlewamy więcej cukru do stopionych miejsc;
- kontrolujemy ciepło, nie mieszamy cukru, ale czasami podnosimy naczynia i potrząsamy, aby karmel trochę się wymieszał.
- w ten sposób wsypujemy cały cukier;
- gdy stopiony cukier nabierze bogatego karmelowego koloru, karmel jest gotowy.
wlej posiekane orzechy do karmelu, dobrze wymieszaj z karmelem i podgrzej, mieszając, aby podnieść cały karmel z dna.
po wymieszaniu orzechów i karmelu natychmiast rozłóż masę na pergaminie i podziel ciepłą szpatułką na kawałki. Pozostaw karmel do zamrożenia.
Robienie pralinek okruchami:
- schłodzony karmel z orzechami łamiemy rękami tak bardzo, jak to możliwe;
- teraz wkładamy masę do blendera i mielimy na nie duże, ale nie do końca małe okruchy-niech orzechy i karmel będą wyczuwalne w ustach;
- Grind w trybie "Pulse", okresowo potrząsając blenderem.
ale możesz też zrobić makaron pralinowy:
- w tym celu nadal szlifujemy okruchy dalej w trybie ciągłym;
- okresowo otwieramy blender i usuwamy praliny ze ścian;
- po chwili masa zbierze się w grudkę, a następnie zamieni się w pastę.
pasta jest dobrze i długo przechowywana w suchym naczyniu w temperaturze pokojowej-do kilku miesięcy.
pralinki z kruszonką najlepiej nadają się do chrupiących nadzień i posypek, a pasta z pralinki do nadzień kremowych.
pyszne eksperymenty cukiernicze dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g