pralinki z orzechów laskowych

lubisz eksperymenty ze słodyczami? Przygotuj orzechową pralinę! Praliny są bardzo, bardzo smaczne, ale nigdy nie myślałam, że nie są trudne do zrobienia. Jak dotąd jakoś nie zainteresowałem się tym momentem. Próbowałem gotować go kilka razy jako składnik domowych ciast i ciast - wszystko się udało!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 8 g
tłuszcze 34 % 33 g
węglowodany 57 % 55 g
534 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

najpierw przygotuj orzechy:

- suszone orzechy laskowe w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 10 minut lub na patelni (ale bez smażenia);
- połóż orzechy na połowie czystego ręcznika, przykryj drugą połową i intensywnie pocieraj rękami;
- następnie usuń łuskane orzechy.

teraz orzechy należy zmielić, aby później łatwiej je zmielić na pastę. Można to zrobić wałkiem do ciasta lub młotkiem w ręczniku lub po prostu pokroić orzechy nożem.

przygotuj również arkusz pergaminu-nasmaruj go olejem roślinnym.

gotowanie karmelu:

- bierzemy naczynia z grubym dnem i podgrzewamy je;
- cienką warstwą wsypujemy cukier na dno;
- czekamy, aż cukier zacznie się topić i wlewamy więcej cukru do stopionych miejsc;
- kontrolujemy ciepło, nie mieszamy cukru, ale czasami podnosimy naczynia i potrząsamy, aby karmel trochę się wymieszał.
- w ten sposób wsypujemy cały cukier;
- gdy stopiony cukier nabierze bogatego karmelowego koloru, karmel jest gotowy.

wlej posiekane orzechy do karmelu, dobrze wymieszaj z karmelem i podgrzej, mieszając, aby podnieść cały karmel z dna.

po wymieszaniu orzechów i karmelu natychmiast rozłóż masę na pergaminie i podziel ciepłą szpatułką na kawałki. Pozostaw karmel do zamrożenia.

Robienie pralinek okruchami:

- schłodzony karmel z orzechami łamiemy rękami tak bardzo, jak to możliwe;
- teraz wkładamy masę do blendera i mielimy na nie duże, ale nie do końca małe okruchy-niech orzechy i karmel będą wyczuwalne w ustach;
- Grind w trybie "Pulse", okresowo potrząsając blenderem.

ale możesz też zrobić makaron pralinowy:

- w tym celu nadal szlifujemy okruchy dalej w trybie ciągłym;
- okresowo otwieramy blender i usuwamy praliny ze ścian;
- po chwili masa zbierze się w grudkę, a następnie zamieni się w pastę.

pasta jest dobrze i długo przechowywana w suchym naczyniu w temperaturze pokojowej-do kilku miesięcy.

pralinki z kruszonką najlepiej nadają się do chrupiących nadzień i posypek, a pasta z pralinki do nadzień kremowych.

pyszne eksperymenty cukiernicze dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy