skład / składniki
metoda gotowania
w 250 ml ciepłej wody lub mleka rozcieńczyć drożdże, sól i cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu drożdży dodaj jajko i rośnie.dobrze wymieszaj masło i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć celofanem i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( na środkowej półce lub półce z dala od zamrażarki). Po 1 godzinie wyjmujemy ciasto (nie trzeba go ubijać) i rozprowadzamy na dużej blasze do pieczenia, natłuszczonej roślinie.masłem i formujemy otwarte ciasto lub pizzę(pizzę należy rozwałkować cieńszą). Kładziemy nadzienie, odstawiamy pod celofanem na 20-30 minut (w tym czasie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.) i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. do jasnego zrumienienia ciasta lub pizzy. Wyjmujemy, smarujemy krawędzie wodą i pozostawiamy do odpychania pod dwoma lub trzema ręcznikami, aż całkowicie ostygną.
ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze okazuje się bardzo udane. Ciasta z niego są bujne, przewiewne, miękkie i nie starzeją się przez długi czas. Pomimo prostego składu ciasta-ciasto i pizza z niego są bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g