najprostsze ciasto drożdżowe na ciasto i pizzę

zawsze pyszne i najprostsze ciasto drożdżowe na ciasta i pizzę. Ciasto zawsze okazuje się udane i nie wymaga absolutnie żadnych kłopotów, jest bardzo proste w przygotowaniu, ale jednocześnie uzyskuje się pyszne, miękkie, przewiewne i nie starzejące się przez długi czas piękne otwarte ciasta i pizze.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 71 % 39 g
261 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

w 250 ml ciepłej wody lub mleka rozcieńczyć drożdże, sól i cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu drożdży dodaj jajko i rośnie.dobrze wymieszaj masło i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć celofanem i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( na środkowej półce lub półce z dala od zamrażarki). Po 1 godzinie wyjmujemy ciasto (nie trzeba go ubijać) i rozprowadzamy na dużej blasze do pieczenia, natłuszczonej roślinie.masłem i formujemy otwarte ciasto lub pizzę(pizzę należy rozwałkować cieńszą). Kładziemy nadzienie, odstawiamy pod celofanem na 20-30 minut (w tym czasie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.) i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. do jasnego zrumienienia ciasta lub pizzy. Wyjmujemy, smarujemy krawędzie wodą i pozostawiamy do odpychania pod dwoma lub trzema ręcznikami, aż całkowicie ostygną.
ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze okazuje się bardzo udane. Ciasta z niego są bujne, przewiewne, miękkie i nie starzeją się przez długi czas. Pomimo prostego składu ciasta-ciasto i pizza z niego są bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy