skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wymieszaj śmietanę i śmietanę. Musisz natychmiast wziąć naczynia, za pomocą których możesz zorganizować łaźnię parową.
Krok 3:
Stopniowo wlewając mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Oczywiście możesz od razu wlać wszystko do rondla i wymieszać, ale grudki mogą pozostać w ten sposób i potrzebujemy idealnie jednorodnej mieszanki.
Krok 5:
Umieść mieszaninę w miejscu wolnym od przeciągów, ciepłym, ale nie gorącym. Kładę w rogu na drewnianej desce i przykrywam ręcznikiem. Ważne jest, aby mieszanina się nie trzęsła, więc trzymaj ją z dala od dzieci.
Krok 6:
Potrzebujemy takiego wyniku. W ciągu 4-7 godzin mieszanina stanie się trochę galaretowata i trochę twarda. Przesunąłem go trochę, żeby było widać, jak pęka na krawędzi.
Krok 7:
Zbuduj łaźnię parową. Wkładam ruszt do garnka, wlewam wodę poniżej poziomu rusztu, a na ruszcie wkładam patelnię z przyszłym kremem serowym.
Krok 8:
Ogrzej w wannie, aż serwatka zacznie się oddzielać. Możesz wykonać kilka cięć nożem na całą głębokość, ale nie przeszkadzaj. Jeśli lekko poruszysz rondel, widzimy, że kawałki masy zaczynają unosić się w surowicy. W tym momencie usuwamy z wanny, owijamy i pozostawiamy na 8-10 godzin.
Krok 9:
Kiedy czas minie, okazuje się, że jest to prawie gotowy ser śmietankowy.
Krok 10:
Odrzuć go na grubą tkaninę i zawieś nad miską.
Krok 11:
Kiedy serum przestanie kapać - Usuń. Zajmuje mi to 3-4 godziny.
Krok 12:
Daje 400-550 ml serwatki i 400-500 g kremu serowego. Wydajność zależy od zawartości tłuszczu i jakości produktów źródłowych. Taki krem serowy po lekkim wymieszaniu. W lodówce twardnieje i staje się gęsty.
Krok 13:
I tak wspaniały jest krem do ciasta lub babeczek. Wystarczy wymieszać go z cukrem pudrem.
jeśli chodzi o zawartość tłuszczu w składnikach - dla tego przepisu może być dowolna. Niskotłuszczowe produkty to lekki krem serowy, ale pyszny. A z tłustych domowych produktów mlecznych-bogatych i gęstych, ale także pysznych. Dlatego ten moment jest na Tobie.
do tego przepisu użyto mleka 4%, śmietany 23% i śmietany 25% tłuszczu. Najlepiej wziąć wszystko z jednej firmy, ale nie jest to konieczne.
istnieje wiele przepisów na krem z krem serowy. Do domowych prostych ciast idealny jest krem z sernika, tłustej śmietany i cukru pudru z wanilią. A w ciastach, w których potrzebujesz stabilnego kremu lub babeczek, bita śmietana i masło są gotowane na parze z kremem cheese.
Gotuj z miłością! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g