domowy ser śmietankowy ser śmietankowo-śmietanowy

czy krem serowy jest drogi czy nie na sprzedaż? Przygotuj go w domu-łatwe i proste! Kiedy zrobiłam taki krem serowy w domu, potem nie mogłam przestać-i piekłam ciasta, tylko po to, by użyć go w kremie, i posmarowałam chlebem, i zrobiłam serniki - byłam bardzo zadowolona z tego przepisu. wygodny, prosty, a wszystko, czego potrzebujesz, jest zawsze w sklepie.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 63 % 20 g
195 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj śmietanę i śmietanę. Musisz natychmiast wziąć naczynia, za pomocą których możesz zorganizować łaźnię parową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wlewając mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczywiście możesz od razu wlać wszystko do rondla i wymieszać, ale grudki mogą pozostać w ten sposób i potrzebujemy idealnie jednorodnej mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść mieszaninę w miejscu wolnym od przeciągów, ciepłym, ale nie gorącym. Kładę w rogu na drewnianej desce i przykrywam ręcznikiem. Ważne jest, aby mieszanina się nie trzęsła, więc trzymaj ją z dala od dzieci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Potrzebujemy takiego wyniku. W ciągu 4-7 godzin mieszanina stanie się trochę galaretowata i trochę twarda. Przesunąłem go trochę, żeby było widać, jak pęka na krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbuduj łaźnię parową. Wkładam ruszt do garnka, wlewam wodę poniżej poziomu rusztu, a na ruszcie wkładam patelnię z przyszłym kremem serowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogrzej w wannie, aż serwatka zacznie się oddzielać. Możesz wykonać kilka cięć nożem na całą głębokość, ale nie przeszkadzaj. Jeśli lekko poruszysz rondel, widzimy, że kawałki masy zaczynają unosić się w surowicy. W tym momencie usuwamy z wanny, owijamy i pozostawiamy na 8-10 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy czas minie, okazuje się, że jest to prawie gotowy ser śmietankowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odrzuć go na grubą tkaninę i zawieś nad miską.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy serum przestanie kapać - Usuń. Zajmuje mi to 3-4 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Daje 400-550 ml serwatki i 400-500 g kremu serowego. Wydajność zależy od zawartości tłuszczu i jakości produktów źródłowych. Taki krem serowy po lekkim wymieszaniu. W lodówce twardnieje i staje się gęsty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I tak wspaniały jest krem do ciasta lub babeczek. Wystarczy wymieszać go z cukrem pudrem.

jeśli chodzi o zawartość tłuszczu w składnikach - dla tego przepisu może być dowolna. Niskotłuszczowe produkty to lekki krem serowy, ale pyszny. A z tłustych domowych produktów mlecznych-bogatych i gęstych, ale także pysznych. Dlatego ten moment jest na Tobie.
do tego przepisu użyto mleka 4%, śmietany 23% i śmietany 25% tłuszczu. Najlepiej wziąć wszystko z jednej firmy, ale nie jest to konieczne.
istnieje wiele przepisów na krem z krem serowy. Do domowych prostych ciast idealny jest krem z sernika, tłustej śmietany i cukru pudru z wanilią. A w ciastach, w których potrzebujesz stabilnego kremu lub babeczek, bita śmietana i masło są gotowane na parze z kremem cheese.
Gotuj z miłością! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy