jagody w soku bez cukru
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź patelnię z płaskim dnem i wyłóż dno ręcznikiem. Możesz położyć drewnianą deskę.
Krok 2:
Napełniamy sterylizowane słoiki umytymi jagodami. Część jagód zostawiamy na później. Przyda się.
Krok 3:
Umieść słoiki na patelni.
Krok 4:
Napełnij garnek wodą tak wysoko, jak to możliwe. I podpalamy.
Krok 5:
Gdy woda się zagotuje - lepiej zmniejszyć ogień. Jagody w słoikach zaczną wypuszczać sok, marnieją i osiadają. Musimy dodać jagody do słoików.
Krok 6:
Wskaźnikiem gotowości jest sok na powierzchni jagód i to, że jagody już się nie zmniejszają.
Krok 7:
Wyjmujemy słoiki, zwijamy je sterylnymi pokrywkami. Czekamy na zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g