jagody w soku bez cukru

zdrowy i ekonomiczny dżem! Całkowicie bez cukru! Zaopatrz się! To się zdarza! Jagody we własnym soku są słodkie i bardzo smaczne. Prawidłowo ugotuj-i warto przez całą zimę, dopóki nie zostaną zjedzone.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 85 % 11 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź patelnię z płaskim dnem i wyłóż dno ręcznikiem. Możesz położyć drewnianą deskę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełniamy sterylizowane słoiki umytymi jagodami. Część jagód zostawiamy na później. Przyda się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść słoiki na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij garnek wodą tak wysoko, jak to możliwe. I podpalamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda się zagotuje - lepiej zmniejszyć ogień. Jagody w słoikach zaczną wypuszczać sok, marnieją i osiadają. Musimy dodać jagody do słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wskaźnikiem gotowości jest sok na powierzchni jagód i to, że jagody już się nie zmniejszają.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy słoiki, zwijamy je sterylnymi pokrywkami. Czekamy na zimę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: