skład / składniki
metoda gotowania
wlej serwatkę do rondla i umieść na kuchence na małym ogniu. Rozpuść masło w gorącej serwatce. Wyjmij z pieca, dodaj cukier, sól. Najważniejsze jest, aby nie dopuścić do wrzenia serwatki i nie doprowadzić jej do bardzo gorącego stanu.
dodaj suche drożdże do mąki, wymieszaj. Dodaj do serwatki i ugniataj. Ciasto okaże się jak śmietana. Dodaj mąkę w częściach.
następnie przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
do nadzienia możesz wziąć dowolne produkty, ale mam jajka na twardo z zieloną cebulą i solą.
Rozgrzej piekarnik do 180C. podziel ciasto na porcje, zwiń każde w kulkę, zwiń w ciasto. Połóż nadzienie na środku, ściśnij krawędzie i połóż na blasze do pieczenia z pergaminem szwem w dół. Odstaw na 10 minut i piecz przez 25 minut. Następnie posmaruj placki mieszanką śmietany i żółtka i piecz przez kolejne 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g