lecho z pomidorami cebulowymi i papryką na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Zmiel pomidory i cebulę w blenderze: im mniejsze, tym lepiej. Przenieś tłuczone ziemniaki na patelnię i rozpal mały ogień. Gotuj przez godzinę.
2. Paprykę kroimy arbitralnie, ale lepiej nie mielić. Trzy marchewki na tarce i smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym. Dodaj marchewkę, pieprz. Dalej-sól i cukier, olej i ocet. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
3. Wkładamy do przygotowanych sterylnych słoików i zamykamy czystymi pokrywkami na zimę.
4. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g