lecho z pomidorami cebulowymi i papryką na zimę

Niesamowite lecho do domowych półfabrykatów).
mio667Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Zmiel pomidory i cebulę w blenderze: im mniejsze, tym lepiej. Przenieś tłuczone ziemniaki na patelnię i rozpal mały ogień. Gotuj przez godzinę.

2. Paprykę kroimy arbitralnie, ale lepiej nie mielić. Trzy marchewki na tarce i smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym. Dodaj marchewkę, pieprz. Dalej-sól i cukier, olej i ocet. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.

3. Wkładamy do przygotowanych sterylnych słoików i zamykamy czystymi pokrywkami na zimę.

4. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy