jabłka w karmelu z sezamem

słodko-kwaśne jabłka idealnie komponują się z karmelem sezamowym!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 80 % 28 g
166 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka obrać z nasion i skórki, pokroić w plastry. Pamiętaj, aby zawinąć w mąkę. Przygotuj ciasto: ubij jajko, dodaj połowę wody i mąki. Wymieszać, rozcieńczyć resztkami wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej olej roślinny na patelni (warstwa 7-10 mm). Zanurz jabłka w cieście i smaż z obu stron, aż będą jasne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż na serwetkach, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj karmel: wlej cukier na patelnię, dodaj olej roślinny, wymieszaj. Podgrzej cukier do brązowego koloru, na początku rzadko przeszkadzaj, na końcu stale. Na koniec dodaj sezam, zdejmij z ognia i polej jabłka. Karmel twardnieje bardzo szybko!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy