jabłka w karmelu z sezamem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jabłka obrać z nasion i skórki, pokroić w plastry. Pamiętaj, aby zawinąć w mąkę. Przygotuj ciasto: ubij jajko, dodaj połowę wody i mąki. Wymieszać, rozcieńczyć resztkami wody.
Krok 2:
Podgrzej olej roślinny na patelni (warstwa 7-10 mm). Zanurz jabłka w cieście i smaż z obu stron, aż będą jasne.
Krok 3:
Połóż na serwetkach, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś na talerz.
Krok 4:
Przygotuj karmel: wlej cukier na patelnię, dodaj olej roślinny, wymieszaj. Podgrzej cukier do brązowego koloru, na początku rzadko przeszkadzaj, na końcu stale. Na koniec dodaj sezam, zdejmij z ognia i polej jabłka. Karmel twardnieje bardzo szybko!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g