ciasto miodowe z mlekiem skondensowanym
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozpuść margarynę i miód i wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Podziel na 6 równych części. Rozwałkuj i wytnij.
Wytnij kształt większy niż potrzebujesz, ponieważ ciasto trochę się skurczy.
ciasto piecze się w piekarniku przez 7-10 minut.
za pomocą kształtu o pożądanym rozmiarze odetnij nadmiar (pójdzie na okruchy) i przebij widelcem.
warstwy ciasta z dowolnym kremem.
położyłem jedno ciasto z kremem ze śmietany i cukru ( 1: 2) + możesz dodać kakao. Warstwy można posypać posiekanymi orzechami.
drugie ciasto zostało rozłożone kremem ze skondensowanego mleka i masła (1:2). W razie potrzeby między warstwami można ułożyć banana i kiwi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g