skład / składniki
metoda gotowania
rozbieramy kalafior na kwiatostany i blanszujemy we wrzącej wodzie. Aby to zrobić, możesz po prostu zanurzyć durszlak w wodzie na 3-4 minuty.
umyj świeże warzywa, pozbądź się nadmiaru płynu i pokrój na kawałki o długości 20 cm.
pokrój Jabłko na 5 plasterków, Wytnij środek.
warzywa korzeniowe i warzywa kroimy i dzielimy na 5 stosów - według liczby słoików.
pasteryzuj słoiki.
na dole każdego kładziemy plasterek jabłka, gałąź porzeczki, zioła, kwiatostan kopru.
wypełnij warzywami do szyi.
na wierzch kładziemy garść zieleni, koperek, porzeczki, liść laurowy, pączek goździków, 3 ziarna pieprzu.
zagotuj wodę do marynaty z solą i cukrem, odcedź, ponownie zagotuj.
wlej ocet, wyłącz ogień. Wlać do słoików.
sterylizuj słoiki przez 12 minut we wrzącej wodzie.
zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy, pozwalamy ostygnąć.
za miesiąc można otworzyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g