Pikuli

nagle przyszli goście? Nie ma znaczenia, ponieważ pikuli czekają na skrzydłach w banku). Piculi to małe warzywa lub warzywa pokrojone na kawałki. To świetna przekąska do każdego stołu. Pikuli można robić różne, można to zrobić osobno według produktów, jak chcesz. Zestaw warzyw można modyfikować według własnych upodobań! Przytoczyłam tylko jedną z opcji. Zdjęcie nie jest moje, nie pisz do mnie nic! Na 1 litrowe puszki - 5 sztuk
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
33 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

rozbieramy kalafior na kwiatostany i blanszujemy we wrzącej wodzie. Aby to zrobić, możesz po prostu zanurzyć durszlak w wodzie na 3-4 minuty.

umyj świeże warzywa, pozbądź się nadmiaru płynu i pokrój na kawałki o długości 20 cm.

pokrój Jabłko na 5 plasterków, Wytnij środek.

warzywa korzeniowe i warzywa kroimy i dzielimy na 5 stosów - według liczby słoików.

pasteryzuj słoiki.

na dole każdego kładziemy plasterek jabłka, gałąź porzeczki, zioła, kwiatostan kopru.

wypełnij warzywami do szyi.

na wierzch kładziemy garść zieleni, koperek, porzeczki, liść laurowy, pączek goździków, 3 ziarna pieprzu.

zagotuj wodę do marynaty z solą i cukrem, odcedź, ponownie zagotuj.

wlej ocet, wyłącz ogień. Wlać do słoików.

sterylizuj słoiki przez 12 minut we wrzącej wodzie.

zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy, pozwalamy ostygnąć.

za miesiąc można otworzyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy