skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1.Zaczynamy od przygotowania podstawowego ciasta.
oddziel białka od żółtek i ubij w pianę, stopniowo dodając cukier. Nie przestając ubijać, dodaj żółtka po jednym na raz. Wlej olej cienkim strumieniem, ciągle ubijając mikserem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, ciągle mieszając łyżką.Ciasto przekrój na pół. Połowę wymieszać z kakao i 2 łyżkami.l mleko. Naczynie do pieczenia (mam 27x17, w przepisie-30x20)posmaruj masłem, posyp mąką lub przykryj pergaminem i wlej jasne ciasto. Myślę, że do takiej ilości ciasta odpowiedni jest okrągły kształt D-26cm . Ostrożnie, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni, zalej ciemną masą. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. (gotowość sprawdzamy zapałką).
2.Podczas pieczenia głównego ciasta przystępujemy do przygotowania profiteroles. Do wody wkładamy masło, cukier,sól i doprowadzamy do wrzenia, wlewamy mąkę, ciągle mieszamy, aż masa zgęstnieje.Niech ciasto trochę ostygnie, a następnie wprowadzamy po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając. Przykryj blachę do pieczenia papierem spożywczym i rozłóż na niej ciasto łyżką w odległości 3 cm od siebie. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Przygotowanie kremu №1.
żelatynę (mam instant) rozcieńczamy zgodnie z instrukcjami. Ubij żółtka z cukrem i dodaj mąkę, cukier waniliowy, mleko i gotuj, aż zgęstnieje.Następnie dodaj żelatynę, białą czekoladę, wymieszaj i ostudź.Ubij śmietanę i delikatnie włóż do schłodzonego kremu.
4.Teraz przygotowujemy krem nr 2. Podgrzej mleko, wymieszaj budyń waniliowy, cukier i 5 łyżek mleka, wymieszaj i dodaj do gorącego mleka, dobrze mieszając, aby nie powstały grudki, włóż gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Ubij trochę masło i dodaj schłodzony budyń w częściach, mieszając łyżką, aż będzie gładka.
6.Teraz przechodzimy do trzeciego kremu. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło, dodaj do niego skondensowane mleko i ubij na puszystą masę.
7.Wszystkie składniki ciasta są gotowe i przystępujemy do montażu ciasta.
a teraz zaczynamy składać ciasto. Smarujemy główne ciasto kremem nr 1 (1/3 części całej masy). Napełnij profiteroles kremem waniliowo-czekoladowym nr 2 łyżeczką, przecinając wierzchołki profiteroles i umieść ciasta wypełnione kremem na głównym cieście, a resztę kremu rozprowadź na wierzchu i rozprowadź na całej powierzchni ciasta.
8. Ciasto jest zmontowane, odstawiamy na 1 godzinę na zimno, a następnie rozprowadzamy krem maślany na całej powierzchni ciasta i wyrównujemy. Jest to przygotowanie do mastyksu, ale jeśli nie chcesz pokrywać ciasta mastyksem, nie potrzebujesz kremu maślanego. Możesz udekorować go bitą śmietaną na wierzchu.
9.Pozostaje tylko udekorować ciasto. Rozwałkowujemy mastyks, pokrywamy nim ciasto,a następnie rozprowadzamy na powierzchni lilii mastyksu i ozdób z lukru.
ciasto jest niesamowicie pyszne, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g