ciasto z profiteroles Wkrótce lato z kwiatami

Niezwykle piękne i eleganckie ciasto o doskonałym smaku! Na podstawie słynnego ciasta "Saint Honoré" upiekłam własną wersję ciasta eklerowego. Ciasto Sainte-Honoré, klasyczne francuskie ciasto, jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych ciast budyniowych. To ciasto nazywa się również ciastem Eclair.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 51 % 27 g
308 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

1.Zaczynamy od przygotowania podstawowego ciasta.
oddziel białka od żółtek i ubij w pianę, stopniowo dodając cukier. Nie przestając ubijać, dodaj żółtka po jednym na raz. Wlej olej cienkim strumieniem, ciągle ubijając mikserem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, ciągle mieszając łyżką.Ciasto przekrój na pół. Połowę wymieszać z kakao i 2 łyżkami.l mleko. Naczynie do pieczenia (mam 27x17, w przepisie-30x20)posmaruj masłem, posyp mąką lub przykryj pergaminem i wlej jasne ciasto. Myślę, że do takiej ilości ciasta odpowiedni jest okrągły kształt D-26cm . Ostrożnie, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni, zalej ciemną masą. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. (gotowość sprawdzamy zapałką).

2.Podczas pieczenia głównego ciasta przystępujemy do przygotowania profiteroles. Do wody wkładamy masło, cukier,sól i doprowadzamy do wrzenia, wlewamy mąkę, ciągle mieszamy, aż masa zgęstnieje.Niech ciasto trochę ostygnie, a następnie wprowadzamy po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając. Przykryj blachę do pieczenia papierem spożywczym i rozłóż na niej ciasto łyżką w odległości 3 cm od siebie. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

3.Przygotowanie kremu №1.
żelatynę (mam instant) rozcieńczamy zgodnie z instrukcjami. Ubij żółtka z cukrem i dodaj mąkę, cukier waniliowy, mleko i gotuj, aż zgęstnieje.Następnie dodaj żelatynę, białą czekoladę, wymieszaj i ostudź.Ubij śmietanę i delikatnie włóż do schłodzonego kremu.

4.Teraz przygotowujemy krem nr 2. Podgrzej mleko, wymieszaj budyń waniliowy, cukier i 5 łyżek mleka, wymieszaj i dodaj do gorącego mleka, dobrze mieszając, aby nie powstały grudki, włóż gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Ubij trochę masło i dodaj schłodzony budyń w częściach, mieszając łyżką, aż będzie gładka.

6.Teraz przechodzimy do trzeciego kremu. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło, dodaj do niego skondensowane mleko i ubij na puszystą masę.

7.Wszystkie składniki ciasta są gotowe i przystępujemy do montażu ciasta.

a teraz zaczynamy składać ciasto. Smarujemy główne ciasto kremem nr 1 (1/3 części całej masy). Napełnij profiteroles kremem waniliowo-czekoladowym nr 2 łyżeczką, przecinając wierzchołki profiteroles i umieść ciasta wypełnione kremem na głównym cieście, a resztę kremu rozprowadź na wierzchu i rozprowadź na całej powierzchni ciasta.

8. Ciasto jest zmontowane, odstawiamy na 1 godzinę na zimno, a następnie rozprowadzamy krem maślany na całej powierzchni ciasta i wyrównujemy. Jest to przygotowanie do mastyksu, ale jeśli nie chcesz pokrywać ciasta mastyksem, nie potrzebujesz kremu maślanego. Możesz udekorować go bitą śmietaną na wierzchu.

9.Pozostaje tylko udekorować ciasto. Rozwałkowujemy mastyks, pokrywamy nim ciasto,a następnie rozprowadzamy na powierzchni lilii mastyksu i ozdób z lukru.
ciasto jest niesamowicie pyszne, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy