puszyste ciasto na herbatę

ciasto okazuje się smaczne i oryginalne, nie wstydź się podawać gościom! Smacznie. Bardzo dobre ciasto na herbatę.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 34 % 20 g
węglowodany 53 % 31 g
337 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
przygotuj syrop: wlej cukier gorącą wodą, podpal, gotuj przez 5-10 minut i odstaw do ostygnięcia.
następnie wlej brandy do schłodzonego syropu.
przygotuj biszkopt: ubij jajka z cukrem na biało.
delikatnie wymieszaj mąkę.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piec biszkopt przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
trzymaj gotowy biszkopt w formie przez 5 minut, a następnie połóż go razem z papierem na desce do krojenia.
przygotuj ciasto orzechowe: ubij jajka z cukrem, aż masa się rozjaśni i nabierze objętości.
pod koniec ubijania wlej olej roślinny, włóż cukier waniliowy.
wymieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia.
delikatnie wymieszaj suchą mieszankę z jajkiem.
dodaj zmielone orzechy włoskie. Wszystko wymieszać.
przykryj formę papierem do pieczenia
wlej ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
zrób krem: zagotuj mleko, wlej do niego ubite jajka i gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje.
zdejmij śmietanę z ognia, dodaj masło, wszystko dobrze wymieszaj mikserem.
gdy uzyskasz krem o jednolitej konsystencji, dodaj wanilinę i koniak.
jeszcze raz wymieszaj krem i odstaw na bok.
oddziel papier od biszkoptu i ciasta orzechowego.
namocz biszkopt w syropie. Pozostaw na 10-15 minut.
posmaruj biszkopt kremem, połóż na nim ciasto orzechowe.
posmaruj wierzch ciasta kremem, posyp posiekanymi orzechami i posyp cukrem pudrem.
włóż ciasto do lodówki.
po 3-4 godzinach pokrój ciasto na małe ciasteczka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy