puszyste ciasto na herbatę
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotuj syrop: wlej cukier gorącą wodą, podpal, gotuj przez 5-10 minut i odstaw do ostygnięcia.
następnie wlej brandy do schłodzonego syropu.
przygotuj biszkopt: ubij jajka z cukrem na biało.
delikatnie wymieszaj mąkę.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piec biszkopt przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
trzymaj gotowy biszkopt w formie przez 5 minut, a następnie połóż go razem z papierem na desce do krojenia.
przygotuj ciasto orzechowe: ubij jajka z cukrem, aż masa się rozjaśni i nabierze objętości.
pod koniec ubijania wlej olej roślinny, włóż cukier waniliowy.
wymieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia.
delikatnie wymieszaj suchą mieszankę z jajkiem.
dodaj zmielone orzechy włoskie. Wszystko wymieszać.
przykryj formę papierem do pieczenia
wlej ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
zrób krem: zagotuj mleko, wlej do niego ubite jajka i gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje.
zdejmij śmietanę z ognia, dodaj masło, wszystko dobrze wymieszaj mikserem.
gdy uzyskasz krem o jednolitej konsystencji, dodaj wanilinę i koniak.
jeszcze raz wymieszaj krem i odstaw na bok.
oddziel papier od biszkoptu i ciasta orzechowego.
namocz biszkopt w syropie. Pozostaw na 10-15 minut.
posmaruj biszkopt kremem, połóż na nim ciasto orzechowe.
posmaruj wierzch ciasta kremem, posyp posiekanymi orzechami i posyp cukrem pudrem.
włóż ciasto do lodówki.
po 3-4 godzinach pokrój ciasto na małe ciasteczka.
następnie wlej brandy do schłodzonego syropu.
przygotuj biszkopt: ubij jajka z cukrem na biało.
delikatnie wymieszaj mąkę.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piec biszkopt przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
trzymaj gotowy biszkopt w formie przez 5 minut, a następnie połóż go razem z papierem na desce do krojenia.
przygotuj ciasto orzechowe: ubij jajka z cukrem, aż masa się rozjaśni i nabierze objętości.
pod koniec ubijania wlej olej roślinny, włóż cukier waniliowy.
wymieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia.
delikatnie wymieszaj suchą mieszankę z jajkiem.
dodaj zmielone orzechy włoskie. Wszystko wymieszać.
przykryj formę papierem do pieczenia
wlej ciasto do formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
zrób krem: zagotuj mleko, wlej do niego ubite jajka i gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje.
zdejmij śmietanę z ognia, dodaj masło, wszystko dobrze wymieszaj mikserem.
gdy uzyskasz krem o jednolitej konsystencji, dodaj wanilinę i koniak.
jeszcze raz wymieszaj krem i odstaw na bok.
oddziel papier od biszkoptu i ciasta orzechowego.
namocz biszkopt w syropie. Pozostaw na 10-15 minut.
posmaruj biszkopt kremem, połóż na nim ciasto orzechowe.
posmaruj wierzch ciasta kremem, posyp posiekanymi orzechami i posyp cukrem pudrem.
włóż ciasto do lodówki.
po 3-4 godzinach pokrój ciasto na małe ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g