Hokkaido - japoński chleb
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj tangzhong.
aby to zrobić, dobrze wymieszaj mąkę z mlekiem, aby nie było grudek. Gotuj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką.
gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i ostudź.
gdy tangzhong ostygnie, możesz zacząć robić ciasto.
najpierw wymieszaj wszystkie płynne składniki-mleko, bitą śmietanę, jajka, tangzhong, stopione masło.
wymieszaj wszystko.
następnie dodaj wszystkie suche składniki-sól, cukier puder, mleko w proszku, mąkę.
wlej drożdże na mąkę, wymieszaj je trochę i dalej zagniataj ciasto.
ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
gotowe ciasto włożyć do głębokiego naczynia, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż się powiększy.
podziel ciasto na dwie części.
podziel każdą połowę na cztery części.
rozwałkuj każdą część rękami i zwiń.
umieść rolkę w formie szwem w dół.
w pewnej odległości od pierwszej rolki połóż drugą itp.
w ten sam sposób uformuj drugi Bochenek.
niech bułki wyrosną. Zajmie to 40 minut.
ubij jajko.
posmaruj bochenki jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
połóż gotowy chleb na ruszcie i przykryj serwetką.
aby to zrobić, dobrze wymieszaj mąkę z mlekiem, aby nie było grudek. Gotuj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką.
gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i ostudź.
gdy tangzhong ostygnie, możesz zacząć robić ciasto.
najpierw wymieszaj wszystkie płynne składniki-mleko, bitą śmietanę, jajka, tangzhong, stopione masło.
wymieszaj wszystko.
następnie dodaj wszystkie suche składniki-sól, cukier puder, mleko w proszku, mąkę.
wlej drożdże na mąkę, wymieszaj je trochę i dalej zagniataj ciasto.
ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
gotowe ciasto włożyć do głębokiego naczynia, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż się powiększy.
podziel ciasto na dwie części.
podziel każdą połowę na cztery części.
rozwałkuj każdą część rękami i zwiń.
umieść rolkę w formie szwem w dół.
w pewnej odległości od pierwszej rolki połóż drugą itp.
w ten sam sposób uformuj drugi Bochenek.
niech bułki wyrosną. Zajmie to 40 minut.
ubij jajko.
posmaruj bochenki jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
połóż gotowy chleb na ruszcie i przykryj serwetką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g