Hokkaido - japoński chleb

Japońska wersja chleba jest bardzo delikatna i przewiewna! Smacznie. Bardzo smaczny, przewiewny chleb.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 63 % 34 g
283 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
gotuj tangzhong.
aby to zrobić, dobrze wymieszaj mąkę z mlekiem, aby nie było grudek. Gotuj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką.
gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i ostudź.
gdy tangzhong ostygnie, możesz zacząć robić ciasto.
najpierw wymieszaj wszystkie płynne składniki-mleko, bitą śmietanę, jajka, tangzhong, stopione masło.
wymieszaj wszystko.
następnie dodaj wszystkie suche składniki-sól, cukier puder, mleko w proszku, mąkę.
wlej drożdże na mąkę, wymieszaj je trochę i dalej zagniataj ciasto.
ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
gotowe ciasto włożyć do głębokiego naczynia, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż się powiększy.
podziel ciasto na dwie części.
podziel każdą połowę na cztery części.
rozwałkuj każdą część rękami i zwiń.
umieść rolkę w formie szwem w dół.
w pewnej odległości od pierwszej rolki połóż drugą itp.
w ten sam sposób uformuj drugi Bochenek.
niech bułki wyrosną. Zajmie to 40 minut.
ubij jajko.
posmaruj bochenki jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
połóż gotowy chleb na ruszcie i przykryj serwetką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy