Savarin Fantasy
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
włóż dobrze dopasowane ciasto do wysmarowanej roztopionym masłem formy w kształcie pierścienia.
pozwól ciastu ponownie podejść i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 170-180 stopni..
zagotuj 1 szklankę wody, dodaj 1 szklankę cukru.
gotuj syrop przez 10 minut.
pokrój owoce w kostkę.
włóż owoce do gotowego syropu. Gotuj przez pięć minut, aby owoce trochę się zagotowały.
dodaj koniak, wyłącz ogień i pozostaw syrop do zaparzenia pod przykryciem.
wyjmij gotowy Savarin i pozostaw do ostygnięcia bez wyjmowania go z formy.
syrop odcedź.
ostudzić Savarin drewnianym szpikulcem lub po prostu widelcem i zacząć moczyć ciepłym syropem.
konieczne jest namoczenie Savarin powoli, czekając, aż kolejna porcja syropu zostanie wchłonięta do ciasta.
w ten sposób użyj połowy impregnacji.
następnie odwróć Savarin na półmisek i namocz w pozostałym syropie.
Przenieś Savarin na półmisek do serwowania.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
wymieszaj bitą śmietanę z owocami z syropu.
włóż mieszankę owoców do otworu Savarin.
udekoruj górę Savarin czekoladą.
Wyślij gotowy Savarin do lodówki do zaparzenia.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
włóż dobrze dopasowane ciasto do wysmarowanej roztopionym masłem formy w kształcie pierścienia.
pozwól ciastu ponownie podejść i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 170-180 stopni..
zagotuj 1 szklankę wody, dodaj 1 szklankę cukru.
gotuj syrop przez 10 minut.
pokrój owoce w kostkę.
włóż owoce do gotowego syropu. Gotuj przez pięć minut, aby owoce trochę się zagotowały.
dodaj koniak, wyłącz ogień i pozostaw syrop do zaparzenia pod przykryciem.
wyjmij gotowy Savarin i pozostaw do ostygnięcia bez wyjmowania go z formy.
syrop odcedź.
ostudzić Savarin drewnianym szpikulcem lub po prostu widelcem i zacząć moczyć ciepłym syropem.
konieczne jest namoczenie Savarin powoli, czekając, aż kolejna porcja syropu zostanie wchłonięta do ciasta.
w ten sposób użyj połowy impregnacji.
następnie odwróć Savarin na półmisek i namocz w pozostałym syropie.
Przenieś Savarin na półmisek do serwowania.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
wymieszaj bitą śmietanę z owocami z syropu.
włóż mieszankę owoców do otworu Savarin.
udekoruj górę Savarin czekoladą.
Wyślij gotowy Savarin do lodówki do zaparzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g