Ciasto Popsicle

oryginalne ciasto o najdelikatniejszym smaku lodów-dzieci będą zachwycone! Smak kremu przypomina lody, ciasta pozostają chrupiące. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania ciasto.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 36 % 22 g
węglowodany 57 % 35 g
363 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajko

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajko z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śmietana

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    1/2 łyżeczki sody

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Formularz

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę folią spożywczą

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Skrobia

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozcieńczona skrobia

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wrzące mleko z cukrem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj cukier waniliowy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej skrobię i wymieszaj

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj masło i ubij

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Krem

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Korz

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Kawałki ciasta w śmietanie

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wymieszaj wszystko

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż ciasto do formy

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj folią spożywczą

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Prawie gotowe ciasto

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Biała czekolada

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Biała czekolada ze śmietaną

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Ciemna czekolada ze śmietaną

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Pokrojone ciasto Popsicle

masło zmielić z cukrem i jajkiem, dodać śmietanę, mąkę,sodę. Zagnieść ciasto.
ciasto jest lepkie. Przenieś go na blachę do pieczenia. Nie musisz niczego smarować blachy do pieczenia. Rozłóż ciasto rękami.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.



piec ciasto na złoty kolor, około 20-25 minut.
ugotuj krem. Aby to zrobić, zagotuj mleko z cukrem. Dodaj cukier waniliowy.

rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie.



wlej skrobię do wrzącego mleka cienkim strumieniem, mieszając łyżką.

wbij masło w powstałą galaretkę mleczną. Dobrze wymieszaj.



pokrój ciasto na kawałki i wymieszaj je w kawałkach z galaretką, aby wszystkie kawałki były w śmietanie.

ułóż formę folią spożywczą.



połóż powstałą mieszaninę na folii, przykryj końcami folii.
formę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Odwróć ciasto na płaski talerz. Nadaj ciastu kształt Popsicle. Włóż różdżkę.



ugotuj biały lukier. Aby to zrobić, wymieszaj kawałki białej czekolady ze śmietaną w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednorodną masę.



nałóż biały lukier na ciasto. Możesz nałożyć na połowę ciasta. Całe ciasto pokryłam białym lukrem.



ugotuj ciemny lukier. Również w kąpieli wodnej wymieszaj ciemną czekoladę ze śmietaną. Roztopić. Przykryj połowę ciasta.
włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy