Ciasto Popsicle
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajko
Krok 2:
Jajko z cukrem
Krok 3:
Śmietana
Krok 4:
Dodaj śmietanę
Krok 5:
Dodaj olej
Krok 6:
1/2 łyżeczki sody
Krok 7:
Dodaj mąkę
Krok 8:
Ciasto
Krok 9:
Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia
Krok 10:
Formularz
Krok 11:
Przykryj formę folią spożywczą
Krok 12:
Skrobia
Krok 13:
Rozcieńczona skrobia
Krok 14:
Wrzące mleko z cukrem
Krok 15:
Dodaj cukier waniliowy
Krok 16:
Wlej skrobię i wymieszaj
Krok 17:
Dodaj masło i ubij
Krok 18:
Krem
Krok 19:
Korz
Krok 20:
Kawałki ciasta w śmietanie
Krok 21:
Wymieszaj wszystko
Krok 22:
Włóż ciasto do formy
Krok 23:
Przykryj folią spożywczą
Krok 24:
Prawie gotowe ciasto
Krok 25:
Biała czekolada
Krok 26:
Biała czekolada ze śmietaną
Krok 27:
Ciemna czekolada ze śmietaną
Krok 28:
Pokrojone ciasto Popsicle
masło zmielić z cukrem i jajkiem, dodać śmietanę, mąkę,sodę. Zagnieść ciasto.
ciasto jest lepkie. Przenieś go na blachę do pieczenia. Nie musisz niczego smarować blachy do pieczenia. Rozłóż ciasto rękami.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
piec ciasto na złoty kolor, około 20-25 minut.
ugotuj krem. Aby to zrobić, zagotuj mleko z cukrem. Dodaj cukier waniliowy.
rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie.
wlej skrobię do wrzącego mleka cienkim strumieniem, mieszając łyżką.
wbij masło w powstałą galaretkę mleczną. Dobrze wymieszaj.
pokrój ciasto na kawałki i wymieszaj je w kawałkach z galaretką, aby wszystkie kawałki były w śmietanie.
ułóż formę folią spożywczą.
połóż powstałą mieszaninę na folii, przykryj końcami folii.
formę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Odwróć ciasto na płaski talerz. Nadaj ciastu kształt Popsicle. Włóż różdżkę.
ugotuj biały lukier. Aby to zrobić, wymieszaj kawałki białej czekolady ze śmietaną w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednorodną masę.
nałóż biały lukier na ciasto. Możesz nałożyć na połowę ciasta. Całe ciasto pokryłam białym lukrem.
ugotuj ciemny lukier. Również w kąpieli wodnej wymieszaj ciemną czekoladę ze śmietaną. Roztopić. Przykryj połowę ciasta.
włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
ciasto jest lepkie. Przenieś go na blachę do pieczenia. Nie musisz niczego smarować blachy do pieczenia. Rozłóż ciasto rękami.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
piec ciasto na złoty kolor, około 20-25 minut.
ugotuj krem. Aby to zrobić, zagotuj mleko z cukrem. Dodaj cukier waniliowy.
rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie.
wlej skrobię do wrzącego mleka cienkim strumieniem, mieszając łyżką.
wbij masło w powstałą galaretkę mleczną. Dobrze wymieszaj.
pokrój ciasto na kawałki i wymieszaj je w kawałkach z galaretką, aby wszystkie kawałki były w śmietanie.
ułóż formę folią spożywczą.
połóż powstałą mieszaninę na folii, przykryj końcami folii.
formę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Odwróć ciasto na płaski talerz. Nadaj ciastu kształt Popsicle. Włóż różdżkę.
ugotuj biały lukier. Aby to zrobić, wymieszaj kawałki białej czekolady ze śmietaną w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednorodną masę.
nałóż biały lukier na ciasto. Możesz nałożyć na połowę ciasta. Całe ciasto pokryłam białym lukrem.
ugotuj ciemny lukier. Również w kąpieli wodnej wymieszaj ciemną czekoladę ze śmietaną. Roztopić. Przykryj połowę ciasta.
włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g