skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 175 C. formę do ciasta posmaruj masłem i posyp mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia. Następnie dodaj masło, kakao, cukier i mleko.
uformuj kulkę ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, najlepiej w zamrażarce na jedną lub dwie godziny, aby ciasto było jak najtwardsze do wcierania.
w misce miksera połącz ser śmietankowy, żółtka, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i skrobię. Ubijaj przez co najmniej 2 minuty.
w osobnym pojemniku ubij białka, aż utworzą się stabilne piany, ale nie przesadzaj, aby zapobiec osiadaniu.
wymieszaj białka z masą (ser itp.)
wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części,z których jedną zetrzyj.
rozłóż ciasto Nienatarte na formie. Następnie równomiernie rozprowadź nadzienie serowe.
piec około 45-50 minut. Ostudzić i podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g