Ciasto Pomarańczowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
przełóż orzechy włoskie przez maszynę do mięsa.
mak gotuj w mleku przez 15 minut. Następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
gotuj pomarańczę w wodzie przez 15 minut. Następnie spuść wodę, wlej nową, gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie powtórz procedurę. Pokrój gotowaną pomarańczę na kawałki, posiekaj blenderem.
ubij jajka, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj śmietanę, zmiękczone masło, sodę wygaszoną octem lub sokiem z cytryny, mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.
Dodaj własny składnik do każdej części: kakao, orzechy, mak i rodzynki.
Piec każde ciasto osobno przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W przypadku kremu ubij mleko skondensowane z masłem, dodaj mleko w proszku i posiekaną pomarańczę.
ułóż ciasta na talerzu w losowej kolejności, smarując je kremem.
pozostaw gotowe ciasto na stole na 1 godzinę do namoczenia, a następnie włóż do lodówki.
mak gotuj w mleku przez 15 minut. Następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
gotuj pomarańczę w wodzie przez 15 minut. Następnie spuść wodę, wlej nową, gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie powtórz procedurę. Pokrój gotowaną pomarańczę na kawałki, posiekaj blenderem.
ubij jajka, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj śmietanę, zmiękczone masło, sodę wygaszoną octem lub sokiem z cytryny, mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.
Dodaj własny składnik do każdej części: kakao, orzechy, mak i rodzynki.
Piec każde ciasto osobno przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W przypadku kremu ubij mleko skondensowane z masłem, dodaj mleko w proszku i posiekaną pomarańczę.
ułóż ciasta na talerzu w losowej kolejności, smarując je kremem.
pozostaw gotowe ciasto na stole na 1 godzinę do namoczenia, a następnie włóż do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g