Ciasto Pomarańczowe

jasne słoneczne ciasto przypomni Ci lato! Niezwykły smak. Ciasto jest niezwykłe. Ze względu na kremowy posmak świeżości.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 61 % 36 g
322 kcal
IG: 6 / 6 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
przełóż orzechy włoskie przez maszynę do mięsa.
mak gotuj w mleku przez 15 minut. Następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

gotuj pomarańczę w wodzie przez 15 minut. Następnie spuść wodę, wlej nową, gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie powtórz procedurę. Pokrój gotowaną pomarańczę na kawałki, posiekaj blenderem.



ubij jajka, aż cukier całkowicie się rozpuści, dodaj śmietanę, zmiękczone masło, sodę wygaszoną octem lub sokiem z cytryny, mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.



Dodaj własny składnik do każdej części: kakao, orzechy, mak i rodzynki.
Piec każde ciasto osobno przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

W przypadku kremu ubij mleko skondensowane z masłem, dodaj mleko w proszku i posiekaną pomarańczę.



ułóż ciasta na talerzu w losowej kolejności, smarując je kremem.
pozostaw gotowe ciasto na stole na 1 godzinę do namoczenia, a następnie włóż do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy