ogórki są słodkie
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
dokładnie umyj małe ogórki, wcześniej należy je namoczyć przez 3-4 godziny. Odetnij końcówki i włóż do półlitrowych słoików. Umieść tam ząbek czosnku, liście porzeczki i wiśni, zioła, liść laurowy, ziarna pieprzu, koperek. Zagotuj marynatę i wlej do słoików, sterylizuj przez 7-8 minut. Zakasać. Zawiń słoiki, aż całkowicie ostygną. Przygotowana marynata wystarczy na 7-8 słoików po 0,5 l.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g