ogórki są słodkie

wspaniała przekąska na każdą ucztę! Mój wnuk bardzo lubi te ogórki, okazują się słodkawe w smaku. Ten przepis podzieliła się ze mną moja przyjaciółka.
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 29 / 14 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min
dokładnie umyj małe ogórki, wcześniej należy je namoczyć przez 3-4 godziny. Odetnij końcówki i włóż do półlitrowych słoików. Umieść tam ząbek czosnku, liście porzeczki i wiśni, zioła, liść laurowy, ziarna pieprzu, koperek. Zagotuj marynatę i wlej do słoików, sterylizuj przez 7-8 minut. Zakasać. Zawiń słoiki, aż całkowicie ostygną. Przygotowana marynata wystarczy na 7-8 słoików po 0,5 l.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy