Strudel z twarogiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
jeden z najlepszych przepisów kulinarnych na słodki strudel z kuchni austriackiej. Gotuje się dość szybko, w ciągu prawie godziny lub nieco dłużej.
na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, bierzemy miskę, przesiujemy do niej mąkę przez sito, robimy dołek w mące, w którym wbijamy jedno jajko, już ubite octem w pianę. Dodaj sól, wlej stopione masło i zagniataj delikatne ciasto. Podczas ugniatania stopniowo dodawaj ciepłą wodę, około ćwierć szklanki. Następnie przenosimy ciasto na stół i ugniatamy dłużej rękami. Potrzebujemy, aby masa stała się elastyczna. Uderzamy go pięć razy o powierzchnię stołu, aby usunąć nadmiar powietrza. Po uformowaniu kulki ciasta, przykryciu i pozostawieniu w cieple na pół godziny.
jedno żółtko kurczaka mielimy z cukrem, aż masa stanie się biała. Łączymy masę jajeczną z twarogiem rozgniecionym widelcem. Wkładamy rodzynki, cynamon, wanilię. Doprowadzić do jednorodnego stanu.
następnie rozwałkuj ciasto, rozłóż na nim nadzienie z twarogu, zawiń wszystko w zgrabną rolkę. Nasmaruj rolkę olejem roślinnym i piecz w piekarniku przez około pół godziny, aż będzie całkowicie ugotowana. Gdy jedzenie będzie gotowe, posyp bułkę cukrem pudrem. Podawaj strudel z gorącym twarogiem.
na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, bierzemy miskę, przesiujemy do niej mąkę przez sito, robimy dołek w mące, w którym wbijamy jedno jajko, już ubite octem w pianę. Dodaj sól, wlej stopione masło i zagniataj delikatne ciasto. Podczas ugniatania stopniowo dodawaj ciepłą wodę, około ćwierć szklanki. Następnie przenosimy ciasto na stół i ugniatamy dłużej rękami. Potrzebujemy, aby masa stała się elastyczna. Uderzamy go pięć razy o powierzchnię stołu, aby usunąć nadmiar powietrza. Po uformowaniu kulki ciasta, przykryciu i pozostawieniu w cieple na pół godziny.
jedno żółtko kurczaka mielimy z cukrem, aż masa stanie się biała. Łączymy masę jajeczną z twarogiem rozgniecionym widelcem. Wkładamy rodzynki, cynamon, wanilię. Doprowadzić do jednorodnego stanu.
następnie rozwałkuj ciasto, rozłóż na nim nadzienie z twarogu, zawiń wszystko w zgrabną rolkę. Nasmaruj rolkę olejem roślinnym i piecz w piekarniku przez około pół godziny, aż będzie całkowicie ugotowana. Gdy jedzenie będzie gotowe, posyp bułkę cukrem pudrem. Podawaj strudel z gorącym twarogiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g