Strudel z twarogiem

ciekawa wersja strudla z twarogiem dla miłośników pysznych wypieków. Szybkość i prostota Magazyn kulinarny
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 64 % 36 g
264 kcal
IG: 3 / 19 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
jeden z najlepszych przepisów kulinarnych na słodki strudel z kuchni austriackiej. Gotuje się dość szybko, w ciągu prawie godziny lub nieco dłużej.
na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, bierzemy miskę, przesiujemy do niej mąkę przez sito, robimy dołek w mące, w którym wbijamy jedno jajko, już ubite octem w pianę. Dodaj sól, wlej stopione masło i zagniataj delikatne ciasto. Podczas ugniatania stopniowo dodawaj ciepłą wodę, około ćwierć szklanki. Następnie przenosimy ciasto na stół i ugniatamy dłużej rękami. Potrzebujemy, aby masa stała się elastyczna. Uderzamy go pięć razy o powierzchnię stołu, aby usunąć nadmiar powietrza. Po uformowaniu kulki ciasta, przykryciu i pozostawieniu w cieple na pół godziny.
jedno żółtko kurczaka mielimy z cukrem, aż masa stanie się biała. Łączymy masę jajeczną z twarogiem rozgniecionym widelcem. Wkładamy rodzynki, cynamon, wanilię. Doprowadzić do jednorodnego stanu.
następnie rozwałkuj ciasto, rozłóż na nim nadzienie z twarogu, zawiń wszystko w zgrabną rolkę. Nasmaruj rolkę olejem roślinnym i piecz w piekarniku przez około pół godziny, aż będzie całkowicie ugotowana. Gdy jedzenie będzie gotowe, posyp bułkę cukrem pudrem. Podawaj strudel z gorącym twarogiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy