pikantny sos czosnkowy z musztardą i sokiem z cytryny
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc. Bierzemy mały głęboki pojemnik. Grubo posiekaj czosnek, wlej mleko, olej i dodaj trochę soli. Mikserem (jest specjalna dysza z nożem – użyj go, ale jeśli go nie ma, po prostu mocno posiekaj czosnek ręcznie) ubij mieszankę oleju i czosnku.
dość szybko powinna uzyskać gęstą masę białego koloru (jak śmietana).
to wszystko! Możesz podawać z dowolnymi potrawami. Pyszne jedzenie nawet ze zwykłymi frytkami.
to prawda, że czasami sos czosnkowy może się nie ubić (zdarza się to 1 raz na 10), myślę, że powodem tego jest sól jodowana. Więc bądź tego świadomy. Teraz znasz sekret tak niezapomnianej kuchni hiszpańskiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g