pikantny sos czosnkowy z musztardą i sokiem z cytryny

pikantny sos będzie pasował do ziemniaków i mięsa! Spróbuj! Czasami chcesz urozmaicić zwykłe danie. Na przykład smażone ryby lub mięso gotowane w piekarniku. Jak to osiągnąć? Za pomocą różnych sosów! Dodają pikanterii i smaku, a każde twoje jedzenie z nimi zabrzmi w nowy sposób i spodoba się wszystkim Twoim bliskim! A gotowanie ich wcale nie jest trudne. Oto jeden z przepisów kulinarnych na sos czosnkowy.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 93 % 56 g
węglowodany 5 % 3 g
532 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

więc. Bierzemy mały głęboki pojemnik. Grubo posiekaj czosnek, wlej mleko, olej i dodaj trochę soli. Mikserem (jest specjalna dysza z nożem – użyj go, ale jeśli go nie ma, po prostu mocno posiekaj czosnek ręcznie) ubij mieszankę oleju i czosnku.
dość szybko powinna uzyskać gęstą masę białego koloru (jak śmietana).
to wszystko! Możesz podawać z dowolnymi potrawami. Pyszne jedzenie nawet ze zwykłymi frytkami.
to prawda, że czasami sos czosnkowy może się nie ubić (zdarza się to 1 raz na 10), myślę, że powodem tego jest sól jodowana. Więc bądź tego świadomy. Teraz znasz sekret tak niezapomnianej kuchni hiszpańskiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy