skład / składniki
gotowanie krok po kroku
strudel to takie Austriackie danie z ciasta, które jest nieco podobne do naszych pierogów, ale bardzo odległe. Dzieje się tak, jeśli są gotowane lub dodawane do dań głównych. Z reguły jesteśmy przyzwyczajeni do uważania gotowanego ciasta za strudel, Nie wiem dlaczego. Ogólnie strudel jest uważany za danie deserowe, jest to posiłek z różnymi nadzieniami, pieczony w formie bułki. Niektórzy przypisują to kuchni niemieckiej, ale jest to kuchnia Austriacka.
chcę Ci zaoferować bardzo przydatny przepis kulinarny-ciasto strudla.
Zwykle sam robię to ciasto w wypiekaczu do chleba, ale można je również zrobić tylko rękami.
przesiej mąkę do miski przez sito, dodaj do niej sól. Osobno ubij jajko trzepaczką. Robimy dziurę w mące i wlewamy tam ubite jajko. Tutaj wyciskamy sok z cytryny, a także olej roślinny. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo rozcieńczając je ciepłą wodą. Woda może wymagać mniej.
ciasto powinno być na początku miękkie i lepkie. Ale nadal musi pozostawać w tyle za ścianami naczyń. Teraz kładziemy ciasto na stole posypanym mąką i ponownie lekko ugniatamy rękami. Ugniataj, aż ciasto przestanie przylegać do rąk.
przekręć taką grubą kiełbasę z ciasta i uderz ją płasko o powierzchnię stołu. Po zrolowaniu w kulkę, przykryciu serwetką i odstawieniu na pół godziny w ciepłym miejscu.
weź lnianą serwetkę, posyp ją mąką, rozłóż ciasto i rozwałkuj. Okresowo podnosimy i odwracamy powstałą warstwę. W rezultacie powinniśmy uzyskać bardzo cienką warstwę ciasta, którą można dalej gotować-dodawać nadzienia i piec lub zwijać w bułki i gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g