ciasto francuskie strudla

Twoje strudlewy okazują się niezwykle piękne i smaczne! W książce kucharskiej
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 38 g
262 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

strudel to takie Austriackie danie z ciasta, które jest nieco podobne do naszych pierogów, ale bardzo odległe. Dzieje się tak, jeśli są gotowane lub dodawane do dań głównych. Z reguły jesteśmy przyzwyczajeni do uważania gotowanego ciasta za strudel, Nie wiem dlaczego. Ogólnie strudel jest uważany za danie deserowe, jest to posiłek z różnymi nadzieniami, pieczony w formie bułki. Niektórzy przypisują to kuchni niemieckiej, ale jest to kuchnia Austriacka.
chcę Ci zaoferować bardzo przydatny przepis kulinarny-ciasto strudla.
Zwykle sam robię to ciasto w wypiekaczu do chleba, ale można je również zrobić tylko rękami.
przesiej mąkę do miski przez sito, dodaj do niej sól. Osobno ubij jajko trzepaczką. Robimy dziurę w mące i wlewamy tam ubite jajko. Tutaj wyciskamy sok z cytryny, a także olej roślinny. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo rozcieńczając je ciepłą wodą. Woda może wymagać mniej.
ciasto powinno być na początku miękkie i lepkie. Ale nadal musi pozostawać w tyle za ścianami naczyń. Teraz kładziemy ciasto na stole posypanym mąką i ponownie lekko ugniatamy rękami. Ugniataj, aż ciasto przestanie przylegać do rąk.
przekręć taką grubą kiełbasę z ciasta i uderz ją płasko o powierzchnię stołu. Po zrolowaniu w kulkę, przykryciu serwetką i odstawieniu na pół godziny w ciepłym miejscu.
weź lnianą serwetkę, posyp ją mąką, rozłóż ciasto i rozwałkuj. Okresowo podnosimy i odwracamy powstałą warstwę. W rezultacie powinniśmy uzyskać bardzo cienką warstwę ciasta, którą można dalej gotować-dodawać nadzienia i piec lub zwijać w bułki i gotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy