Serbski chleb Pogačice
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
podgrzej mleko, dodaj sól, cukier. Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i zagnieść ciasto. Włóż do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Przykryj miskę serwetką i pozostaw na 2 godziny.
połóż ciasto na stole wysmarowanym olejem roślinnym. Ciasto podzielić na 12 równych części (dzielę na pół, potem jeszcze na pół i jeszcze na 3 części). Każdą część zwiń w Kolobok, który spłaszcz rękami w gruby naleśnik o wielkości około 12-15 cm.
posmaruj formę roztopionym masłem i ułóż nasz naleśniki w kółko zachodzące na siebie. Posmaruj każdy naleśnik roztopionym masłem za pomocą pędzla.
pozostaw pod serwetką na 1 godzinę.
posmaruj chleb ubitym jajkiem i solą i wstaw do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
połóż ciasto na stole wysmarowanym olejem roślinnym. Ciasto podzielić na 12 równych części (dzielę na pół, potem jeszcze na pół i jeszcze na 3 części). Każdą część zwiń w Kolobok, który spłaszcz rękami w gruby naleśnik o wielkości około 12-15 cm.
posmaruj formę roztopionym masłem i ułóż nasz naleśniki w kółko zachodzące na siebie. Posmaruj każdy naleśnik roztopionym masłem za pomocą pędzla.
pozostaw pod serwetką na 1 godzinę.
posmaruj chleb ubitym jajkiem i solą i wstaw do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g