chleb z papryką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
podgrzej trochę mleko, dodaj drożdże i cukier. Pozostaw do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, na koniec dodaj mleko.
zagnieść ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj mąkę. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ugniatamy i zostawiamy na kolejną 1 godzinę.
posmaruj formę masłem i ułóż ciasto. Posmaruj jajkiem (Zajęło mi 1 przepiórkę). Piekłam w małych, jednorazowych foremkach, więc moje pieczywo wystarczyło na 30 minut w 180 C.
w tym przepisie można również użyć świeżej papryki - wtedy należy ją najpierw usmażyć na maśle.
wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, na koniec dodaj mleko.
zagnieść ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj mąkę. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ugniatamy i zostawiamy na kolejną 1 godzinę.
posmaruj formę masłem i ułóż ciasto. Posmaruj jajkiem (Zajęło mi 1 przepiórkę). Piekłam w małych, jednorazowych foremkach, więc moje pieczywo wystarczyło na 30 minut w 180 C.
w tym przepisie można również użyć świeżej papryki - wtedy należy ją najpierw usmażyć na maśle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g