kremowy karmel waniliowy

lepki i pyszny karmel stanie się gościem twojego xzolodilnika! Świetny dodatek do deserów. Bardzo smaczny i delikatny karmel o zapachu wanilii. Doskonale uzupełnia desery. Karmel można przygotować z wyprzedzeniem, jest świetnie przechowywany w lodówce przez 2 tygodnie (potrzebujesz szczelnie zamkniętego słoika).
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 78 % 52 g
374 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
1. W małym rondlu na umiarkowanym ogniu podgrzej śmietanę z nasionami i wanilią. Odstaw na bok i utrzymuj je w cieple do czasu użycia.
 2. W innym rondlu wymieszaj cukier, wodę, masło, sól i miód. Włącz średni ogień, zagotuj. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił.
  gdy tylko mieszanina się zagotuje, lekko zmniejsz ogień i zamknij patelnię pokrywką. Przytrzymaj przez 3-5 minut. Karmel zmieni kolor na bursztynowy.
 3. Zdejmij wszystko z ognia i wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem. Wymieszaj trzepaczką. Umieść na średnim ogniu i ciągle mieszaj przez kolejne 2 minuty.
 zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
 wlać do słoika, tam też wanilię i na noc do lodówki, aby karmel zaparzył się i nasycił aromatami wanilii. Zgęstnieje kilka razy. Aby stał się płynny, można go po prostu podgrzać w kuchence mikrofalowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy