ocet malinowy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
maliny dobrze umyć, osuszyć, przełożyć do miski i lekko odłożyć. Następnie zalej octem i przykryj serwetką.
trzymaj przez 4 dni w temperaturze pokojowej, mieszając codziennie.
po przecedzić przez gazę w kilku warstwach. Wymieszaj z cukrem, gotuj przez 10 minut.
napełnij butelki gorącym octem i zakorkuj je.
ocet malinowy należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
otwartą butelkę należy zużyć w ciągu 6-8 miesięcy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g