skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek podgrzej lekko jogurt i mleko.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą i cukrem.
następnie dodaj 50 gr. zmiękczone masło (resztę odkładamy na bok do smarowania), jajka, ciepłe mleko z jogurtem i zagniatamy ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej niż w przepisie.
po ugniataniu ciasta posyp je lekko mąką, przykryj i wyjmij w ciepłe miejsce, aby pasowało. Zajmie to 30 - 60 minut.
ugniatamy ciasto, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni i tworzymy nasze ciasto rękami, powinno mieć co najmniej 2 cm wysokości.
po przeniesieniu ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia i nakłuciu widelcem na całej powierzchni.
resztki masła należy stopić, delikatnie posmarować (bez nacisku ) nasze ciasto, posypać sezamem, makiem, kolendrą lub czymkolwiek chcesz i ponownie usunąć w ciepłe miejsce do proofingu. Proofing zajmie 20-30 minut.
po wyrośnięciu piec w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni przez około 15-20 min.
gotową tortillę turecką należy schłodzić na ruszcie
smacznego !!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g