Turecki placek Gezleme

Miękka, puszysta i aromatyczna tortilla z sezamem. Proste, łatwe i smaczne ! Tortilla okazała się bardzo miękka, puszysta i smaczna. Próbowałem dodać różne rodzaje mąki i zawsze byłem zadowolony z wyniku. Radzę wszystkim nie bać się eksperymentować !
TatyanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 71 % 39 g
261 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

na początek podgrzej lekko jogurt i mleko.
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą i cukrem.
następnie dodaj 50 gr. zmiękczone masło (resztę odkładamy na bok do smarowania), jajka, ciepłe mleko z jogurtem i zagniatamy ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej niż w przepisie.
po ugniataniu ciasta posyp je lekko mąką, przykryj i wyjmij w ciepłe miejsce, aby pasowało. Zajmie to 30 - 60 minut.
ugniatamy ciasto, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni i tworzymy nasze ciasto rękami, powinno mieć co najmniej 2 cm wysokości.
po przeniesieniu ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia i nakłuciu widelcem na całej powierzchni.
resztki masła należy stopić, delikatnie posmarować (bez nacisku ) nasze ciasto, posypać sezamem, makiem, kolendrą lub czymkolwiek chcesz i ponownie usunąć w ciepłe miejsce do proofingu. Proofing zajmie 20-30 minut.
 po wyrośnięciu piec w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni przez około 15-20 min.
gotową tortillę turecką należy schłodzić na ruszcie

 smacznego !!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt do picia"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy