suszenie grzybów w piekarniku

najszybszy sposób suszenia grzybów. Oceń wynik! Jeśli nie masz takiego urządzenia kuchennego jak suszarka elektryczna, piekarnik cię uratuje. W naszej rodzinie od dawna suszymy grzyby w piekarniku, jest to szybkie, proste i wygodne. Suszenie ich na powietrzu zajmuje więcej czasu. Poza tym grzyby mogą zbierać kurz i brud, co jest nieprzyjemne, przynajmniej dla mnie. Z kilograma świeżych grzybów otrzymujemy 60-70 gramów suszonych.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 3 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 20 % 1 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 h

będziemy potrzebować rusztu do piekarnika. Grzyby należy pokroić, aby nie spadły Przez kratkę. Rozgrzej piekarnik do 50-60 ° C.
możesz umieścić mniejszy na standardowym ruszcie piekarnika (kup dodatkowo), a następnie grzyby można pokroić i drobno posiekać. Na przykład borowiki kroję na talerze, ale w ogóle nie kroję grzybów. Jeśli położysz papier na blasze do pieczenia, możesz zainstalować podwójne suszenie: na górze rusztu, na dole blachy do pieczenia.
piekarnik musi być lekko otwarty - w ten sposób wydostanie się odparowana wilgoć. W zależności od grzybów zajmie to trochę więcej lub mniej czasu. Suszyć przez 2-3 godziny, następnie zamknąć piekarnik i wysuszyć przez kolejne 4-5 godzin w 50C.
grzyby nie powinny być trzymane i myte w wodzie przed suszeniem! Spróbuj wyczyścić je na sucho za pomocą sztywnej szczotki. Jeśli twój piekarnik ma funkcję "ogrzewanie wentylacyjne", włącz ją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: