skład / składniki
metoda gotowania
mleko doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wyłączonym piecu do ostygnięcia do 40C. wlać do 2L słoika, dodać kefir. Zamknij szczelnie pokrywką i dobrze wstrząśnij.
zawiń słoik w koc i pozostaw na 7 godzin.
po 7 godzinach mleko powinno fermentować. Powinien być taki, aby podczas przechylania puszki nie oddzielały się dobrze od ścian. Jeśli uwolni się serum, nie ma problemu.
teraz wyłóż durszlak kilkoma warstwami czystej gazy, ustaw go nad odpowiednim naczyniem i wlej tam zawartość słoika. Zamknij naczynia razem z durszlakiem i włóż do lodówki. Serum powinno zniknąć. Zaglądamy do lodówki i sprawdzamy, jak jest kwaśna śmietana, od czasu do czasu mieszając. Odcedzenie zajmie + -8 godzin
teraz przenieś masę mleczną do odpowiedniego naczynia i ubij blenderem do pożądanej konsystencji. Aby uzyskać bardziej płynną śmietanę, możesz dodać trochę mleka. Musisz ubijać do dwóch minut z dużą prędkością.
wszystko, śmietana w domu jest gotowa, można ją wykorzystać zgodnie z jej przeznaczeniem) najlepiej pozwolić jej "odpocząć" przez całą noc w lodówce. Okaże się smaczniejszy.
ta kwaśna śmietana może być zakwasem dla dwóch kolejnych partii. Następnie musisz ponownie użyć kefiru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g