Wódka Kalganówka
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Zwykle korzeń kalganu jest sprzedawany w gotowej, wysuszonej formie, można go kupić w aptekach lub u zielarzy, a także korzeń lukrecji. Opłucz Kalgan, wlej do słoika, lukrecji i ziaren kawy. Jeśli nie znajdziesz korzenia lukrecji lub daje nieprzyjemny zapach, dobrze go zastąpi obfita łyżeczka neutralnego miodu. Wlej składniki alkoholem, alkohol zbożowy jest najlepszy jako baza alkoholowa lub alternatywnie wódka pszenna, najważniejsze jest to, że bez dodatków aromatycznych.
nalegaj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej od 2 do 3 tygodni. Po przefiltrowaniu przez gazę, a następnie przez bawełnę, spróbuj, jeśli to konieczne, możesz słodzić miodem lub fruktozą, być może smak będzie bardzo nasycony, wtedy lepiej rozcieńczyć alkoholem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g