skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść jagody ze ściółki, spłucz, poczekaj, aż woda spłynie.
2. Wymieszaj porzeczki z cukrem i rozłóż powstałą masę na wcześniej przygotowanych słoikach. Banki można wziąć dowolną pojemność-0,5, 1 lub 2 litry.
3. Umieść słoiki z jagodami i cukrem w zimnym miejscu na noc.
4. Rano dodaj więcej porzeczek zmieszanych z cukrem do słoików.
5. Słoiki z mieszanką jagód i cukru należy pasteryzować w temperaturze 80 stopni: litrowe przez pół godziny, dwulitrowe-czterdzieści minut. Czas pasteryzacji puszek 0,5 l wynosi 20 minut.
6. Wyjmij słoiki z wody, zwiń i pozostaw do ostygnięcia, po czym należy je przechowywać w zimnym miejscu.
dla tych, którzy wykonają pasteryzację po raz pierwszy, szczegóły procesu: woda jest pobierana do dużego garnka, w którym zanurza się słoiki wypełnione jagodami, tak aby woda znajdowała się kilka centymetrów poniżej szyi. Patelnia jest podpalana. Nie zapomnij przykryć słoików pokrywkami na górze, a także monitorować liczbę jagód. W miarę pasteryzacji porzeczki opadną i konieczne będzie dodanie jagód do słoika.
tak łatwo jest przygotować porzeczki we własnym soku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g