porzeczki we własnym soku

zachowaj smak lata i witaminy na zimę w słoiku z aromatycznym dżemem! Czarna porzeczka we własnym soku to danie nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe. Przekonaj się o tym sam, zwłaszcza że taki dżem jest przygotowywany szybko i łatwo.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
218 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Oczyść jagody ze ściółki, spłucz, poczekaj, aż woda spłynie.

2. Wymieszaj porzeczki z cukrem i rozłóż powstałą masę na wcześniej przygotowanych słoikach. Banki można wziąć dowolną pojemność-0,5, 1 lub 2 litry.

3. Umieść słoiki z jagodami i cukrem w zimnym miejscu na noc.

4. Rano dodaj więcej porzeczek zmieszanych z cukrem do słoików.

5. Słoiki z mieszanką jagód i cukru należy pasteryzować w temperaturze 80 stopni: litrowe przez pół godziny, dwulitrowe-czterdzieści minut. Czas pasteryzacji puszek 0,5 l wynosi 20 minut.

6. Wyjmij słoiki z wody, zwiń i pozostaw do ostygnięcia, po czym należy je przechowywać w zimnym miejscu.

dla tych, którzy wykonają pasteryzację po raz pierwszy, szczegóły procesu: woda jest pobierana do dużego garnka, w którym zanurza się słoiki wypełnione jagodami, tak aby woda znajdowała się kilka centymetrów poniżej szyi. Patelnia jest podpalana. Nie zapomnij przykryć słoików pokrywkami na górze, a także monitorować liczbę jagód. W miarę pasteryzacji porzeczki opadną i konieczne będzie dodanie jagód do słoika.

tak łatwo jest przygotować porzeczki we własnym soku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy