skład / składniki
metoda gotowania
cukier puder należy przesiać i wlać do pojemnika, w którym zagniatamy nasz mastyks. Musimy osobno rozpuścić Pianki i stopić czekoladę. Najpierw włożyłem pojemnik z czekoladą +1 godz. l wody +1 godz. łyżka masła do kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zacznie się topić, mieszamy, usuwamy, włączamy kuchenkę mikrofalową z pianki na 40 sekund (dodaj 2 łyżeczki wody na dole, aby się nie przykleiły)patrzymy, gdy pęcznieje, wyłączamy. Jeśli czekolada nie jest całkowicie rozpuszczona i są kawałki, ponownie Wyślij do kąpieli. Rozładowujemy nasze pianki, a następnie czekoladę do przygotowanego pojemnika do ugniatania. Ugniatanie rękami to bardzo długa i nerwowa sprawa, dlatego bez zastanowienia wziąłem mikser i dysze, faliste, do ugniatania ciasta i do przodu, aż będą gładkie. Bez względu na to, jak bardzo tego chcemy, nie dodajemy już pudru. Zbieramy nasze dzieło w folię spożywczą, szczelnie owijamy i wkładamy do lodówki na 8 godzin, zostawiam na noc.
Nie bój się, gdy rano dostaniesz twardy bruk)), niech nie będzie dużo leżeć, a w Twoich ciepłych, upartych rękach zamieni się w posłuszną plastelinę)) posyp powierzchnię roboczą skrobią i gotowe.
Na zdjęciu kosz jest pleciony z tego mastyksu, tylko wziąłem podwójną porcję na 200 gramów. czekolady(nie oszczędzałem na czekoladzie, bałem się))) ponieważ zrobiłem ciasto dla mojej mamy na Dr we wsi, jeśli nie byłoby gdzie kupić nowych produktów, wszystko trzeba było zrobić dobrze za pierwszym razem)).
tkamy kosz, możemy powiedzieć, jak naprawdę, najpierw wykonujemy pionowe wici, nieco powyżej ciasta w odstępie 2-3 cm, wykonujemy długie poziome wici, możesz mieć paski, które są wygodne i przeplatają się raz na górze, raz pod spodem.
aby nasz kosz zabłysnął, hodujemy miód i wódkę w równych proporcjach i smarujemy.
ale chciałem poeksperymentować z kolorem, z tego zrobiłem trio miód + wódka + brązowy barwnik i oto, co mi się udało.
idealnie ten kosz powinien zawierać uchwyt, ale postanowiłem nie zepsuć rysunku, ponieważ mi się nie udało, ale nic, myślę, że jeśli kiedykolwiek będę miał okazję powtórzyć kompozycję, postaram się zrobić wszystko dobrze!)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g