sernik domowy
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż śmietanę do miski. Im jest grubszy, tym lepiej.
2. Dodaj jogurt do śmietany.
3. Wlej sok z cytryny do śmietany i jogurtu, dodaj sól.
4. Dokładnie wymieszaj zawartość miski.
5. Weź kolejną miskę, umieść na niej durszlak lub sito, przykryj gazą złożoną z kilku warstw.
6. Wlej mieszankę śmietanowo-jogurtową na gazę, złóż brzegi gazy, połóż talerz na wierzchu i umieść na nim ładunek, taki jak słoik z wodą. Tak więc przyszły ser powinien znajdować się pod prasą przez 12 godzin w lodówce.
7. Umieść powstały ser w odpowiednim pojemniku.
ser śmietankowy jest gotowy i można przejść bezpośrednio do robienia sernika. Powodzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g