skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw robimy marmoladę malinową. Do tego potrzebujemy 150 ml puree malinowego. Oznacza to, że około 350 g mrożonych malin lub świeżych przebijam blenderem. Jeśli lody snchala pozwolimy jej się stopić. Filtruję przez sito. Żelatynę zalej wcześniej wodą i dodaj wyciśniętą żelatynę do gorącego syropu. Niech ostygnie. Ubij śmietanę. I wymieszaj ze schłodzonymi malinami. Wlać wszystko do form. Mam półkulę. Nalałem nie do końca pełne. Najważniejsze, że zbiegną się
Krok 2:
Robienie ciasta kruchego. Więc wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyciąć koła i włożyć je do zamrażarki na 2-3 godziny.Kubki wykonujemy zgodnie z naszą ostateczną formą. Miałem kółka o średnicy 9cm
Krok 3:
Pieczemy w 160gr na złoty kolor, 20 min. i odkładamy je na bok.
Krok 4:
Robienie musu. Zalej żelatynę wodą. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj syrop klonowy. Wszystko dobrze wymieszaj, podpal i mieszając, gotuj do 85 stopni.
Krok 5:
Wlej gorącą śmietanę i natychmiast dodaj żelatynę, wymieszaj i dodaj mascarpone, wszystko ubij mikserem. Dodałam więcej cukru waniliowego. Pozwól naszej masie ostygnąć, nawet włożyłem ją do lodówki, aby trochę zgęstniała.
Krok 6:
Przygotuj formy na deser. Y mnie okrągłe kształty o średnicy 9 cm. Otaczamy je folią.
Krok 7:
Wlej nasz mus do foremek i umieść marmoladę na środku. Jakby przewijając go do środka. Żeby mus go zamknął. Wkładamy do zamrażarki na 5 godzin, możesz na noc.
Krok 8:
Mam mus i zrobiłem takie kulki, wlałem go do specjalnych form. Następnego dnia wyjmujemy wszystko z zamrażarki.Aby usunąć formy, musisz usunąć folię od dołu i przejść przez boki suszarką do włosów, a następnie koła szybko zejdą. Teraz je welurujemy. Więc przykryłem ciasta welurem. 60 g masła kakaowego i 40 g białej czekolady i 1 łyżeczka. Biała sucha farba do czekolady. Wszystko ogrzewamy osobno, mieszamy z farbą i przebijamy blenderem. Przecedzić przez sito
Krok 9:
Udekorowałem czekoladą. Aby to zrobić, wziąłem czekoladę, stopiłem ją w kuchence mikrofalowej i posmarowałem specjalnym filmem z czekoladowymi rysunkami. Który został wcześniej przycięty do kształtu. Tak więc, kiedy czekolada zaczęła lekko twardnieć, owinąłem ją wokół naszej formy. Kiedy całkowicie stwardnieje, usuwamy folię, a czekolada pozostaje w tym kształcie. Stawiamy nasze ciasto na piaskowym stojaku i owijamy czekoladą. Smacznego.
Krok 10:
To będzie w przekroju! Możesz ozdobić więcej jagód na wierzchu. Wszystko według Twojego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g