ciasta z syropem klonowym

bardzo smaczne, delikatne ciasto o Smaku syropu klonowego! Bardzo podobał mi się smak musu z syropem klonowym. To coś niewyobrażalnego, smacznego. Jeśli to zrobisz, nie zawiedziesz się!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 47 % 22 g
węglowodany 43 % 20 g
339 kcal
IG: 20 / 10 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw robimy marmoladę malinową. Do tego potrzebujemy 150 ml puree malinowego. Oznacza to, że około 350 g mrożonych malin lub świeżych przebijam blenderem. Jeśli lody snchala pozwolimy jej się stopić. Filtruję przez sito. Żelatynę zalej wcześniej wodą i dodaj wyciśniętą żelatynę do gorącego syropu. Niech ostygnie. Ubij śmietanę. I wymieszaj ze schłodzonymi malinami. Wlać wszystko do form. Mam półkulę. Nalałem nie do końca pełne. Najważniejsze, że zbiegną się

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie ciasta kruchego. Więc wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyciąć koła i włożyć je do zamrażarki na 2-3 godziny.Kubki wykonujemy zgodnie z naszą ostateczną formą. Miałem kółka o średnicy 9cm

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczemy w 160gr na złoty kolor, 20 min. i odkładamy je na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robienie musu. Zalej żelatynę wodą. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj syrop klonowy. Wszystko dobrze wymieszaj, podpal i mieszając, gotuj do 85 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorącą śmietanę i natychmiast dodaj żelatynę, wymieszaj i dodaj mascarpone, wszystko ubij mikserem. Dodałam więcej cukru waniliowego. Pozwól naszej masie ostygnąć, nawet włożyłem ją do lodówki, aby trochę zgęstniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj formy na deser. Y mnie okrągłe kształty o średnicy 9 cm. Otaczamy je folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej nasz mus do foremek i umieść marmoladę na środku. Jakby przewijając go do środka. Żeby mus go zamknął. Wkładamy do zamrażarki na 5 godzin, możesz na noc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mam mus i zrobiłem takie kulki, wlałem go do specjalnych form. Następnego dnia wyjmujemy wszystko z zamrażarki.Aby usunąć formy, musisz usunąć folię od dołu i przejść przez boki suszarką do włosów, a następnie koła szybko zejdą. Teraz je welurujemy. Więc przykryłem ciasta welurem. 60 g masła kakaowego i 40 g białej czekolady i 1 łyżeczka. Biała sucha farba do czekolady. Wszystko ogrzewamy osobno, mieszamy z farbą i przebijamy blenderem. Przecedzić przez sito

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekorowałem czekoladą. Aby to zrobić, wziąłem czekoladę, stopiłem ją w kuchence mikrofalowej i posmarowałem specjalnym filmem z czekoladowymi rysunkami. Który został wcześniej przycięty do kształtu. Tak więc, kiedy czekolada zaczęła lekko twardnieć, owinąłem ją wokół naszej formy. Kiedy całkowicie stwardnieje, usuwamy folię, a czekolada pozostaje w tym kształcie. Stawiamy nasze ciasto na piaskowym stojaku i owijamy czekoladą. Smacznego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To będzie w przekroju! Możesz ozdobić więcej jagód na wierzchu. Wszystko według Twojego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy