ocet winogronowy z wytłoczyn winogronowych

ocet to najstarsza i bardzo popularna przyprawa! Przepis z winogron. Każdego roku moja domowa Winnica produkuje dużo winogron, gotuje wino. W tym procesie pozostaje dużo ciasta winogronowego - z niego gotuję ocet zgodnie z tym przepisem. Ocet jest dobry zarówno w sałatkach, jak i marynatach. I ogólnie koło, w którym musisz dodać ostrą kwaskowatość!
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
21 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 85 D 25 min

przepis jest opisany dla jednego trzylitrowego słoika. Jeśli masz dużo ciasta i chcesz je wszystkie wykorzystać, Oblicz proporcje.

napełnij słoik o jedną trzecią ciastem.
dodaj cukier.
zalej zimną wodą, dobrze wymieszaj.
Dodaj macicę octu, wymieszaj. Jeśli ugryziesz po raz pierwszy, a macicy jeszcze nie ma, to w porządku - po prostu w tym przypadku proces tworzenia octu potrwa dłużej.

przykryj słoik gazą, zawiąż i pozostaw na 10-15 dni. Każdego dnia musisz kilka razy wymieszać przyszły ocet.

po odcedź, wlej do czystego słoika i pozostaw na 70 dni.

ocet jest gotowy, można go butelkować do przechowywania! Pyszne posiłki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Ciasto winogronowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy