ocet winogronowy z wytłoczyn winogronowych
skład / składniki
60
porcje:
metoda gotowania
przepis jest opisany dla jednego trzylitrowego słoika. Jeśli masz dużo ciasta i chcesz je wszystkie wykorzystać, Oblicz proporcje.
napełnij słoik o jedną trzecią ciastem.
dodaj cukier.
zalej zimną wodą, dobrze wymieszaj.
Dodaj macicę octu, wymieszaj. Jeśli ugryziesz po raz pierwszy, a macicy jeszcze nie ma, to w porządku - po prostu w tym przypadku proces tworzenia octu potrwa dłużej.
przykryj słoik gazą, zawiąż i pozostaw na 10-15 dni. Każdego dnia musisz kilka razy wymieszać przyszły ocet.
po odcedź, wlej do czystego słoika i pozostaw na 70 dni.
ocet jest gotowy, można go butelkować do przechowywania! Pyszne posiłki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Ciasto winogronowe - 15 kcal/100g