Proste ciasto z jajkiem na wodzie na pierogi i manti

Przygotuj idealne ciasto na pierogi-miękkie, delikatne, elastyczne! Dzielę się z wami ulubionym przepisem na ciasto na pierogi, znalezionym w Internecie i wielokrotnie wypróbowywanym w biznesie. Ciasto okazuje się bardzo posłuszne, gładkie, nie pęka podczas rzeźbienia, a także podczas gotowania. Ponadto w ogóle nie trzeba posypywać powierzchni roboczej mąką-ciasto się do niej nie przykleja. Nadaje się zarówno do pierogów, jak i do pierogów, robię z niego nawet pierogi. Z określonej liczby produktów uzyskuje się ciasto do robienia pierogów na 1 raz (dla 6-8 osób).
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 73 % 37 g
240 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Przesiej mąkę.
2. Włóż masło do wrzącej wody, poczekaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj sól i olej roślinny do mąki, dobrze wymieszaj.
4. Wlej wrzącą wodę ze stopionym masłem do mieszanki mąki, wymieszaj.
5. Włóż jajko, ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto powinno przestać przyklejać się do rąk, być miękkie, gładkie, elastyczne. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
6. Owiń ciasto folią spożywczą, włóż do lodówki na pół godziny, po czym możesz zacząć rzeźbić pierogi.

pyszne dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy