Proste ciasto z jajkiem na wodzie na pierogi i manti
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę.
2. Włóż masło do wrzącej wody, poczekaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj sól i olej roślinny do mąki, dobrze wymieszaj.
4. Wlej wrzącą wodę ze stopionym masłem do mieszanki mąki, wymieszaj.
5. Włóż jajko, ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto powinno przestać przyklejać się do rąk, być miękkie, gładkie, elastyczne. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
6. Owiń ciasto folią spożywczą, włóż do lodówki na pół godziny, po czym możesz zacząć rzeźbić pierogi.
pyszne dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g