ciasto na chrust
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do szerokiej i głębokiej miski.
2. Przesiej mąkę do jajek, zagnieść bardzo strome ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki.
3. Ciasto ułożyć na dnie miski i zalać mlekiem. Odstaw na pół godziny.
4. Zetrzyj ciasto za pomocą popychacza, pozostaw na kolejne pół godziny. Powtórz proces 1, 2 lub 3 razy, aż ciasto będzie gładkie. Mniej więcej jak naleśniki.
5. Wlej wódkę, wymieszaj.
ciasto jest gotowe, a teraz można z niego usmażyć chrust.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g