ciasto na chrust

stary przepis na najlepsze ciasto na chrust. Spróbuj! Przygotowuję ciasto na chrust tylko w ten sposób. I zawsze udaje mu się chwalić! Bardzo smaczne, piękne i chrupiące.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 54 % 14 g
143 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Rozbij jajka do szerokiej i głębokiej miski.
2. Przesiej mąkę do jajek, zagnieść bardzo strome ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki.
3. Ciasto ułożyć na dnie miski i zalać mlekiem. Odstaw na pół godziny.
4. Zetrzyj ciasto za pomocą popychacza, pozostaw na kolejne pół godziny. Powtórz proces 1, 2 lub 3 razy, aż ciasto będzie gładkie. Mniej więcej jak naleśniki.
5. Wlej wódkę, wymieszaj.

ciasto jest gotowe, a teraz można z niego usmażyć chrust.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy