skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw rozcieńczyć śmietanę wodą w proporcjach 1: 1. Zwróć uwagę na opakowanie i podane na nim informacje producenta. Być może do rozcieńczenia śmietany potrzebne będą inne proporcje, pamiętaj tylko, że w rozcieńczonej formie śmietany powinno być 250 ml.
2. Wymieszaj rozcieńczoną śmietanę z mlekiem i podgrzej do 35-40 stopni.
3. Dodaj sól i cukier do mieszanki śmietankowo-mlecznej, a następnie dodaj drożdże.Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.
4. W tym czasie ubij jajka, a gdy minie czas, Dodaj do pozostałych składników. Wymieszać.
5. Przesiej mąkę i dodaj ją małymi porcjami, wyrabiając ciasto. Gdy ciasto będzie prawie gotowe, ale nadal będzie trochę lepkie, wlej do niego olej roślinny. Zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut.
6. Z powstałego ciasta uformuj kulkę, umieść na dnie wystarczająco głębokiego pojemnika, który przykryj folią lub ręcznikiem. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę (powinno znacznie zwiększyć objętość).
7. Po godzinie ciasto należy zagnieść. Pozostaw go ponownie na 45-60 minut, a następnie ponownie ugniataj.
ciasto jest gotowe.
szczęśliwe i pyszne ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Sucha śmietana - 567 kcal/100g
- Sucha śmietana sojowa - 500 kcal/100g