ciasto na bułkę kefirową

nie marnuj czasu - przygotuj ciasto na bułkę na kefirze! Jest to jeden z najszybszych sposobów przygotowania pysznych wypieków bez drożdży. Bułka okazuje się niesamowita w smaku i pachnąca, a nadzienie do niej można wybrać dowolne.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 64 % 39 g
308 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Weź głęboką miskę i wymieszaj w niej kefir, jajko, ocet, cukier i sól.
2. Przesiej mąkę.
3. Stopniowo dodawaj mąkę do miski, wyrabiając elastyczne i nie ciasne ciasto.
4. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15-25 minut.
5. Rozmrozić margarynę do miękkości.
6. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, posmaruj margaryną, zwiń na wałku do ciasta.
7. Pokrój ciasto na wałku do ciasta, aby utworzyć prostokąt, który z kolei przeciąć na pół. Złóż powstałe prostokąty razem, a następnie złóż je na pół.
8. Wyślij ciasto do zamrażarki na 40 minut.

po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia.
spróbuj, a na pewno ci się uda!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy