ciasto na pączki na kefirze

puszyste ciasto kefirowe-szybkie i praktyczne! Masz ochotę na pączki? Przygotuj ciasto na kefirze zgodnie z tym przepisem. Od dawna gotuję to w ten sposób, a pączki są doskonałe.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 67 % 38 g
288 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wlej kefir do miski, tutaj rozbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia. Mieszać.

przesiać połowę mąki, dodać stopione masło (na ciepło), cukier zwykły i waniliowy, ponownie wymieszać.

przesiać resztę mąki, zagnieść elastyczne ciasto.

po 10-15 minutach ciasto jest gotowe do dalszej obróbki, a mianowicie do formowania pączków.

gotuj w dobrym nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy