ciasto strudla bez drożdży
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
Połącz jajko, wodę i mąkę, zagniataj miękkie ciasto. Zbieramy ciasto w kulkę, przenosimy do głębokiej miski, przecinamy krzyż na krzyż i obficie smarujemy oliwą ze wszystkich stron. Ciasto zostawiamy w lodówce na godzinę.
czas rozwałkować ciasto. Rozłóż szmatkę na stole (bez kłaczków, może to być płótno lub ręcznik), posyp mąką, rozwałkuj na nim ciasto. Następnie zaczynamy toczyć tak cienko, aby warstwa była przezroczysta (jeśli warstwa ma miejsca, które nie są całkowicie przezroczyste, jest to normalne).
teraz pozostaje tylko dodać nadzienie i uformować strudel.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g